Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Sytuacja na rynku mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego

12.12.2019

Drukuj

Sytuacja na rynku mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego

r e k l a m a

W branży mięsnej co chwila pojawiają się nowe trendy, a wśród nich produkty, które muszą odpowiedzieć na zapotrzebowanie rynku. Konsumenci są wymagający i mają określone oczekiwania względem mięsa surowego oraz przetworów mięsnych. Warto podążać za ich zapotrzebowaniem, bo gdyby nie konsument, producent i przetwórca by nie istniał.

O tym, jak się ma w ostatnim kwartale 2019 r. branża mięsna Polska, ale i Europejska, a także o tym, jakie właściwie czynniki determinują wybory konsumenckie rozmawiano dzisiaj podczas konferencji zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Gości przywitał Wiesław Różański, prezes UPEMI, a wśród nich, licznie reprezentowaną grupą byli studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. 

2020 rokiem deficytowym w wieprzowinę


Wydawać by się mogło, że sytuacja na rynku trzody chlewnej jest dobra – rolnicy otrzymują rekordowo wysokie stawki za kilogram żywca (przeciętna cena w październiku br. wyniosła 5,89 zł/kg). Jednak za tym wszystkim stoi wysoka cena warchlaka i prosiaka importowanego (a takiego niestety mamy najwięcej) – spadł także import tej grupy do Polski o 9,3%, a pogłowie świń w Danii i Niemczech również maleje… 

r e k l a m a

W Polsce powodu do radości także nie ma, bo wg. Głównego Urzędu Statystycznego pogłowie trzody chlewnej rok do roku zmalało o 8,9%. Wiadomo, że stoi za tym wszędobylski ASF, ale również niskie ceny żywca w 2018 r. i pierwszych kwartałach br. W 2018 r. Polska wyeksportowała 506 tys. ton wieprzowiny, obecnie zaobserwowano spadek o 6,5% r/r. 

Obecnie za wysokimi cenami dla rolników stoi dramatyczna sytuacja w Chinach, w których pogłowie świń zmniejszyło się o 40%, co stanowi 1/5 światowej populacji trzody chlewnej. W 2019 r. produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o 14%, natomiast w 2020 r. prognozuje się, że spadnie o 25%. 

Niska podaż wieprzowiny, która podąża z wysoką ceną włączyła również mechanizm substytucji, a więc konsument częściej niż zwykle księga po drób, rzadziej wołowinę  (znacząco wzrósł eksport drobiu do Chin). Eksport mięsa wzrósł o 300 tys. ton, a produkcja zmalała o 140 tys. ton… Unia Europejska wyeksportowała o 20% więcej wieprzowiny r/r. 

Polecany artykuł

Rynek Chile otwarty dla drobiowych produktów mięsnych

– Komisja Europejska prognozuje wzrost eksportu o 20% r/r do 3,2 mln ton, a w 2020 r. do 3,7 mln ton – mówił Mariusz Dziewulski z PKO BP. Ekspert powiedział również, że raczej nie nastąpi w ciągu najbliższych dwóch lat stabilizacja na rynku chińskim. 

Unijny rynek wysycony drobiem

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ

Polska jest największym producentem drobiu w Europie, bije na łopatki większość unijnych państw, z eksportem wynoszącym 1,4 mln ton … Średnio rocznie od wejścia Polski do UE produkcja rosła o 8%. Obecnie produkcja drobiu w Polsce stanowi aż 17% unijnego rynku. Mimo, że statystyczny Europejczyk rocznie spożywa 24 kg mięsa drobiowego, to oczekiwany jest dalszy wzrost spożycia (i cen dla producentów także), gdyż ceny wieprzowiny w sklepach będą rosły. 

– Motorem rozwoju dla polskiego przemysłu drobiowego zawsze był chłonny europejski rynek, jednak sytuacja zaczęła się zmieniać, bo w Europie drobiu zrobiło się aż nadto i rynków zbytu trzeba szukać poza Europą. Dotychczas 70% drobiu eksportowaliśmy do UE, głównie do Niemiec, również poza UE na Ukrainę, a teraz coraz więcej mięsa drobiowego wędruje do RPA, Wietnamu, Hongkongu i Chin – mówił Dziewulski. 


Eksport wołowiny maleje


Ceny żywca wołowego nadal nie są zadawalające. Gwałtowny spadek wywołany brakiem zapotrzebowania ze strony rynku tureckiego, a także wzrostu liczby ubojów bydła w UE, niepewność względem Brexitu, a także rosnących dostaw wołowiny irlandzkiej na unijny rynek spowodowała nieciekawą i dość długo utrzymującą się słabą koniunkturę na rynku wołowiny… Obecnie prognozuje się, że eksport r/r zmaleje o 7,5%. 

– W 2020 r. ceny wołowiny mogą wkroczyć na długoterminową, ale powolną ścieżkę wzrostów – mówił Dziewulski. 

Przetwórcy pod kreską


Niestety nie tylko producenci wołowiny są pod kreską, bo także przetwórcy. W pierwszych III kwartałach zysk przetwórców ogółem spadł o 34% rok do roku. 

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.


Widziałeś już nasze video "Zapraszamy na V Forum – Sesja Mleko: sprawdź program i prelegentów!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody