StoryEditor

Wielkopolski Rolnik Roku 2018 – nagrody rozdane!

Blisko 2 tys. osób z całej Wielkopolski zjechało w niedzielne popołudnie do Sali Ziemi w Poznaniu by wziąć udział w gali finałowej konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2018. Czeki w wysokości 10 tys. zł oraz statuetki „Siewcy” trafiły w tym roku do właścicieli 9 wielkopolskich gospodarstw.
17.03.2019., 22:03h
Uroczystą galę na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich poprowadzili podobnie jak w ubiegłym roku Dorota Knop-Dolata i Paweł Figiel, którzy przedstawili skład Kapituły Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku:

  • prof. dr hab.  Grzegorz Skrzypczak – Przewodniczący Kapituły, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań,
  • prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski – Uniwersytet Przyrodniczy Poznań,
  • prof. dr hab. Jan Kryszak – Uniwersytet Przyrodniczy Poznań,
  • prof. dr hab. Zenon Woźnica  – Uniwersytet Przyrodniczy Poznań,
  • prof. dr hab. Włodzimierz Nowak – Uniwersytet Przyrodniczy Poznań,
  • dr hab. Wawrzyniec  Czubak – Uniwersytet Przyrodniczy Poznań,
  • Piotr Walkowski – Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej,
  • Czesław Cieślak – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Wielkopolskiego,
  • Marek Beer  – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi  Urzędu Marszałkowskiego,
  • Krzysztof Nosal  – Przedstawiciel Konwentu Starostów Województwa Wielkopolskiego, Starosta Kaliski,
  • Elżbieta Kaczmarek – emerytowana Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu,
  • Henryk Święcicki – Członek Zarządu Loży Laureatów Nagrody Gospodarczej Województwa Wielkopolskiego,
  • Anna Szczepankiewicz – Laureatka  XVI edycji Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2016,
  • Paweł Tomczyk – Laureat XVII edycji Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2017.
Wszystkich przybyłych na tę niezwykłą uroczystość powitał gospodarz gali – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, który podziękował na wstępie współorganizatorom gali, czyli Kapitule Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku oraz Wielkopolskiej Izbie Rolniczej.

– Wielkopolska to dumny i silny rolniczo region, gdzie pogłowie trzody chlewnej wynosi ok. 4 mln szt., a pogłowie bydła ok. 1 mln szt. Jesteśmy także w czołówce producentów zbóż, kukurydzy, buraków cukrowych i rzepaku. Nasz samorząd nie ma wprawdzie wielu kompetencji w zakresie rolnictwa, ale to co możemy zrobić i często o wiele więcej staramy się realizować we współpracy z innymi instytucjami i rolnikami, ponieważ los wielkopolskich rolników bardzo leży nam na sercu – mówił wicemarszałek Grabowski.

Nieobecnego na dzisiejszej gali prof. Grzegorza Skrzypczaka, który jest Przewodniczącym Kapituły Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku, reprezentował prof. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przedstawił on zasady wyboru tegorocznych finalistów.

– W pierwszym etapie przyjmowaliśmy zgłoszenia kandydatów do udziału w konkursie – zgłoszeń wpłynęło 35., Następnie kandydatów w ich gospodarstwach odwiedzały 2-osobowe zespoły składające się z członków kapituły.. Po tym etapie odrzuciliśmy 2 gospodarstwa, które nie spełniały w pełni naszych kryteriów. W kolejnym etapie wszystkie gospodarstwa ponowie odwiedzały 2-osobowe zespoły, ale inne niż za pierwszym razem i dopiero punkty z obu wizytacji miały wpływ na zakwalifikowanie się do dzisiejszego finału. Wyłoniliśmy 19 finalistów spośród których wybraliśmy 9 laureatów – mówił prof. Knaflewski.



Następnie wicemarszałek Krzysztof Grabowski oraz prof. Mikołaj Knaflewski wręczyli wszystkim finalistom pamiątkowe dyplomy oraz kwiaty. Oto ich lista w kolejności alfabetycznej.

  • Katarzyna i Roman Barlik – prowadzą gospodarstwo o powierzchni 910 ha w miejscowości Dąbki na terenie Gminy Wyrzysk w powiecie pilskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji roślinnej z działem specjalnym tj. szkółkarstwem róż oraz krzewów owocowych. Areał pszenicy 200 ha, jęczmienia 100 ha, rzepaku 200 ha oraz produkcja 1 mln sztuk krzew róż. Gospodarstwo prowadzi również hodowlę koni do celów sportowych oraz zagrodową hodowlę danieli. Jest wyposażone w  nowoczesny sprzęt i maszyny do produkcji roślinnej. Gospodarstwo prowadzone jest zgodnie z dobrą kulturą rolniczą. Niestety, ci finaliści nie mogli być obecni na niedzielnej gali w Sali Ziemi.
  • Justyna i Jacek Bednarek – prowadzą 8 hektarowe gospodarstwo rolne w miejscowości Katarzynowo, gmina Jutrosin w powiecie rawickim.Gospodarstwo posiada 120 rodzin pszczelich rozmieszczonych na pograniczu dwóch gmin Jutrosin i Pakosław. Budynek pasieczny wyposażony jest w wirówki, odstojniki, stoły do odsklepiania, topiarki do wosku i inne urządzenia pszczelarskie. Roczna produkcja to ok. 4 tony różnych miodów. W gospodarstwie utworzono Zagrodę Edukacyjną, której głównym celem jest przekazywanie dzieciom, młodzieży i dorosłym wiedzy o pszczołach i ich roli w środowisku naturalnym.
  • Elżbieta i Stanisław Błaszkowiak – prowadzą 100 ha gospodarstwo rybackie w miejscowości Lipka, gmina Szczytniki w powiecie kaliskim. Gospodarstwo specjalizuje się chowie i hodowli ryb. Gospodarstwo rybackie składa się z dwóch części, pierwsza to łowisko dla wędkarzy o powierzchni 2 ha a druga to hodowla ryb na powierzchni ok 93 ha. Oprócz hodowli ryb towarowych takich, jak: karpie, amury, sandacze, tołpyga, liny, karasie pospolite, gospodarz produkuje materiał zarybieniowy dla Polskiego Związku Wędkarskiego. Średnia produkcja w roku wyniosła 85 ton. Dodatkowo gospodarze prowadzą gospodarstwo agroturystyczne z małą bazą noclegową i restauracją.
  • Joanna i Wojciech Buchwald – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 200 ha w miejscowości Antonin, gmina Żerków w powiecie jarocińskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej. Średni stan macior wynosi 500 sztuk i 28 prosiąt odchowanych rocznie od maciory. Roczna sprzedaż tuczników wynosi 12 tys. sztuk. Produkcja tuczników oparta jest o bazę paszową, która w 75% pochodzi z zakupu.  W strukturze zasiewów dominują: buraki, kukurydza, pszenica ozima. Gospodarstwo posiada własną mieszalnie oraz świadczy usługi rolnicze własnym sprzętem. Pan Wojciech jest członkiem grupy producentów trzody chlewnej.
  • Anna i Karol Hellmann – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 209 ha w miejscowości Żelichowo, gmina Krzyż Wielkopolski, w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim.Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji roślinnej i hodowli danieli. W strukturze zasiewów dominuje żyto pszenżyto, kukurydza i łubin. Hodowla danieli liczy 90 sztuk. Gospodarstwo posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego od 2008 roku. Część produkcji ekologicznej sprzedana zostaje w postaci posiłków serwowanych dla gości w równolegle prowadzonym gospodarstwie agroturystycznym.Gospodarstwo posiada nowoczesny park maszynowy, przydomową oczyszczalnie ścieków oraz świadczy usługi rolnicze.
  • Barbara i  Ryszard Kacperkiewicz – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 50 ha w miejscowości Nowa Kakawa na terenie Gminy Godziesze Wielkie w powiecie kaliskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej, głównie zbóż. Całość produkcji roślinnej wytwarzanej w gospodarstwie jest sprzedawana. Rocznie sprzedaje się 6000 sztuk tuczników o łącznej wadze 750 ton. Gospodarstwo posiada płytę obornikową, zbiornik na gnojowicę oraz własną oczyszczalnię ścieków.
  • Mirosława i Jerzy Karowski – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 80 ha w miejscowości Nieżychowo, gmina Białośliwie w powiecie pilskim. Głównymi kierunkami produkcji są produkcja roślinna oraz produkcja mleka i bydła opasowego. 150 krów mlecznych, ze średnią wydajnością ponad 8 tys. litrów, sprzedaje ponad 1 mln litrów mleka rocznie w klasie ekstra. Gospodarstwo cały czas jest rozwijane o nowe technologie stosowane w rolnictwie. Na uwagę zasługuje prawidłowa gospodarka ściekowa oparta na własnej przydomowej oczyszczalni ścieków. W gospodarstwie panuje ład i porządek.
  • Małgorzata i Tomasz Kwieciński – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 130 ha w miejscowości Lisiec Wielki na terenie gminy Stare Miasto, powiat koniński. Gospodarstwo przejęte po rodzicach pana Tomasza specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego i opasów, osiąga również bardzo dobre wyniki w produkcji roślinnej. W 2010 roku Państwo Kwiecińscy zakończyli budowę nowoczesnej obory przeznaczonej dla 65 sztuk opasów a w 2016 wiatę na 60 szt. bydła oraz wiatę do zboża. W gospodarstwie utrzymuje się stado 35 krów dojnych o średniej wydajności 6.700 litrów mleka rocznie: 100% pozyskiwanego mleka trafia do sprzedaży w kl. I ekstra.
  • Arleta i Zbigniew Nowacki – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 46 ha w miejscowości Ociąż, gmina Nowe Skalmierzyce w powiecie ostrowskim.Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji kwiaciarskiej, uprawia się głównie róże w ilości 4,5 mln szt. oraz tulipany 1,6 mln sztuk. W gospodarstwie hodowanych jest ok. 20 odmian róż. Róże rosną na matach z wełny mineralnej, w zagęszczeniu 8 szt. na m2. Produkcja róż odbywa się w dwóch szklarniach o powierzchni 10,5 tys. m2 i 11,5 tys. m2. Ta druga szklarnia powstała w 2016 roku i jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. W obiekcie zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania techniczne wpływające na poprawę jakości kwiatów oraz obniżenie kosztów produkcji i ochronę środowiska.
  • Magdalena i Roman Nowak – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 110 ha w miejscowości Rogowo, gmina Krobia w powiecie gostyńskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej. Średni stan macior wynosi 500 sztuk i 27 sztuk odchowanych rocznie od maciory. Roczna sprzedaż tuczników wynosi 12800 sztuk. Produkcja roślinna w 80% przeznaczona jest na bazę paszową dla zwierząt. Gospodarstwo jest bardzo dobrze wyposażone w nowoczesny sprzęt rolniczy. Pan Roman Nowak jest aktywnym członkiem samorządu rolniczego oraz Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.
  • Izabela i Aleksander Ofierski – prowadzą rolne o powierzchni 7,5 ha w miejscowości Książenice, gmina Grabów nad Prosną, w powiecie ostrzeszowskim. Specjalizuje się w produkcji sadowniczej. W gospodarstwie uprawia się jabłka z plonem wynoszącym ok. 50 ton z ha. Dla zachowania płynności owocowania i jak najdłuższego okresu plonowania uprawianych jest 13 odmian jabłek. W gospodarstwie prowadzoną są innowacyjne inwestycje zmierzające do przetworzenia na miejscu wyprodukowanych owoców. Jest rozbudowywana przechowalnia owoców, w której prowadzone będą procesy chłodnicze i przetwórcze (sortownia i krajalnia)
  • Beniamin Pietruszka z Rodzicami Aleksandrą i Mariuszem Pietruszką – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 5 ha w miejscowości Studzieniec, gmina Chodzież w powiecie chodzieskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji owoców miękkich. Plon jednostkowy z 1 ha wynosi 25 ton malin i 45 ton truskawek. Wysoka jakość i smak truskawek i malin osiągany jest dzięki rynnowej technologii uprawy truskawki oraz produkcji malin w doniczce. Rośliny rosną w tunelach foliowych, dzięki którym jest lepszy klimat do produkcji owoców miękkich. Idealny rozwój roślin zapewnia sterowany komputerowo system, który dostarcza im odpowiednich substancji. Rodzinna produkcja w gospodarstwie jest gwarancją smaku i pięknego wyglądu truskawki oraz maliny deserowej.
  • Magdalena i Mateusz Pilch – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 25 ha w miejscowości Pamiątkowo na terenie gminy Szamotuły, w powiecie szamotulskim.Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji borówki uzyskując z 1ha 10 ton owocu. W technologii produkcji zastosowano komputerowo sterowane nawadnianie wraz z ciągłym dozowaniem pożywek nawozowych na podstawie analizy gleby i wody dostosowane do fazy wzrostu rośliny w danym momencie i na danej kwaterze. Pan Mateusz Pilch zasiada w Radzie Fundacji Promocji Polskiej Borówki, która ma na celu promocję tego owocu. Uczestniczy jako wykładowca w konferencjach naukowych w Polsce i zagranicą. Jest członkiem Zarządu Grupy producenckiej Berry Group.
  • Beata i Lucjan Rogaś – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 59 ha w miejscowości Wrząca Wielka, gmina Koło w powiecie kolskim.Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego i produkcji roślinnej. W nowoczesnej oborze utrzymuje się 120 szt. krów mlecznych. W tym 40 szt. rasy Montbeliarde typu mięsno-mlecznego. Roczna sprzedaż mleka wynosi 450 tys. litrów w klasie extra. Gospodarstwo było wielokrotnie wyróżniane za uzyskiwane wyniki hodowlane. W 2017 roku wydajność mleka w rasie Montbaliarde wyniosła 9200 litrów, uzyskując w ten sposób pierwsze miejsce Regionie Oceny Poznań. Struktura zasiewów  z przewagą kukurydzy, lucerny i zbóż podporządkowana jest produkcji mleczarskiej. Całość produkcji roślinnej przeznaczana jest na pasze dla bydła. Gospodarstwo jest członkiem polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, stado znajduje się pod kontrolą użytkowości mlecznej uzyskując doskonałe wyniki produkcyjne. 
  • Michał Stolaś – prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 203 ha w miejscowości Żołędnica w gminie Rawicz w powiecie rawickim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji roślinnej. Główne uprawy to cebula 12 ha, groch 40 ha, burak 8 ha, rzepak 40 ha, kukurydza 12 ha, pszenica ozima 45 ha, pszenżyto ozime 35 ha. Z 1 ha upraw gospodarstwo uzyskuje 25 t cebuli, 7 ton grochu, 90 ton buraków, 3,2 tony rzepaku, 14 ton kukurydzy. Planowane inwestycje to zakup rozsiewacza nawozowego z kontrolą sekcji i systemem satelitarnego naprowadzania. Gospodarstwo jest wyposażone w  nowoczesny sprzęt i maszyny do produkcji roślinnej. 
  • Regina i Lech Studniewski – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 230 ha w miejscowości Gutów na terenie gminy Ostrów Wielkopolski, w powiecie ostrowskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji roślinnej i hodowli koni. Położone jest na terenie 7 ha-ego kompleksu pałacowo-parkowego Zamek Gutów. Gospodarstwo posiada magazyny płaskie na zboże, dwie stajnie, powozownia, hala ujeżdżeniowa, kuźnia. Do gospodarstwa należą stawy naturalne o powierzchni 1,5 ha z których pobierana jest woda pod deszczownie nawadniające uprawy ziemniaków i kapusty. Hodowane w gospodarstwie konie są wykorzystywane w celach rekreacyjnych i sportowych Pan Lech Studniewski jest członkiem ogólnopolskich struktur Związku Hodowców Koni. 
  • Katarzyna i Paweł Walkowiak – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 1,6 ha w miejscowości Włoszakowice, gmina Włoszakowice w powiecie leszczyńskim. Gospodarstwo specjalizuje się w uprawie pieczarek. Plon jednostkowy to 28 kg pieczarek z 1m2. Uprawa pieczarek odbywa się w 30 pełni wyposażonych i klimatyzowanych halach o łącznej powierzchni 16 tys. m2 pozwalających na hodowanie pieczarek również latem. Sterowanie klimatem jest w pełni zautomatyzowane dzięki systemowi komputerowemu Fancom, który reguluje temperaturę, wilgotność i stężenie dwutlenku węgla. Obiekt jest kompletnie wyposażony, produkcja odbywa się zgodnie z wymogami jakości GLOBAL GAP i HACCP. 
  • Ewa i Przemysław Woliński – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 230 ha w miejscowości Toniszewo, gmina Wągrowiec, w powiecie wągrowieckim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej. Średni stan macior wynosi 250 sztuk i 24 prosięta odchowane rocznie od maciory. Roczna sprzedaż tuczników wynosi 6000 sztuk. Gospodarstwo dodatkowo prowadzi działalność gospodarczą - usługi dla rolnictwa. Pan Przemysław Woliński rozpoczął od 2018 roku hodowlę drobiu, która wynosi obecnie 300 tys. sztuk, która planuje powiększyć do 1 mln sztuk rocznie pod zakończeniu budowy nowoczesnych kurników.
  • Teresa i Roman Żymełka – prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 32 ha w miejscowości Ostrówiec, gmina Kępno w powiecie kępińskim. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej oraz produkcji roślinnej. Średni stan macior wynosi 16 sztuk i 20 prosiąt odchowanych rocznie od maciory. Roczna sprzedaż tuczników wynosi 320 sztuk. Produkcja roślinna podporządkowana jest produkcji zwierzęcej. Nowością są zainstalowano baterie słoneczne do wytwarzania energii elektrycznej na potrzeby gospodarstwa.

Wszyscy finaliści otrzymali także z rąk prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej listy gratulacyjne i pamiątkowe medale z okazji 100-lecia izb rolniczych na ziemiach Wielkopolski.


Ale nie były to wszystkie wyróżnienia. Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb w imieniu Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Obszarów Wiejskich PE Czesława Siekierskiego wręczył nagrody za proekologiczną postawę i innowacyjne rozwiązania w gospodarstwach rolnych. Otrzymali je: Teresa i Roman Żymelka oraz Barbara i Ryszard Kacperkiewicz.

Europoseł Andrzej Grzyb wręczył także nagrody od Czesława Siekierskiego dla Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego oraz Loży Laureatów Nagrody Gospodarczej Województwa Wielkopolskiego. W imieniu wymienionych instytucji nagrody odebrali kolejno: Piotr Walkowski, prof. dr hab. Krzysztof Szoszkiewicz, Krzysztof Grabowski oraz Przemysław Ajchler.

Po tej części uroczystości nastąpił krótki przerywnik muzyczny, w którym zaprezentował się zespół wokalny Quiet Voices, który działa przy Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Ślesinie.

W drugiej części gali poznaliśmy wreszcie nazwiska 9. laureatów tej edycji konkursu Wielkopolski Rolnik Roku. Oto oni:

I.    Anna i Karol Hellmann – Żelichowo, gm. Krzyż Wlkp., powiat czarnkowsko-trzcianecki

II.    Joanna i Wojciech Buchwald – Antonin, gm. Żerków, powiat jarociński

III.    Arleta i Zbigniew Nowacki – Ociąż, gm. Nowe Skalmierzyce, powiat Ostrowski

IV.    Beata i Lucjan Rogaś – Wrząca Wielka, gm. Koło, powiat kolski

V.     Barbara i Ryszard Kacperkiewicz –Nowa Kakawa, gm. Godziesze Wielkie, powiat kaliski

VI.    Regina i Lech Studniewski – Gutów, gm. Ostrów Wielkopolski, powiat ostrowski

VII.    Magdalena i Mateusz Pilch – Pamiątkowo, gm. Szamotuły, powiat szamotulski

VIII.    Beniamin Pietruszka, Aleksandra i Mariusz Pietruszka – Studzieniec, gm. Chodzież,
powiat chodzieski

IX.    Katarzyna i Paweł Walkowiak – Włoszakowice, gm. Włoszakowice, powiat leszczyński

Statuetki „Siewcy” laureatom wręczyli: prof.dr hab. Mikołaj Knaflewski oraz Wicemarszałek Województwa Weikopolskiego Krzysztof Grabowski.

W imieniu Zbigniewa Ajchlera, Posła na Sejm RP i Prezydenta Loży Laureatów Nagrody Gospodarczej Województwa Wielkopolskiego dyplomy dla laureatów konkursu wręczył jeszcze Henryk Święcicki.

Po zakończeniu oficjalnej części uroczystości rozpoczął się koncert legendarnego zespołu Czerwone Gitary
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. październik 2024 21:54