Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zakaz sprzedaży żywych karpi – Polskie Towarzystwo Rybackie protestuje

14.11.2019

Drukuj

Zakaz sprzedaży żywych karpi – Polskie Towarzystwo Rybackie protestuje

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Polskie Towarzystwo Rybackie wysłało do Głównego Inspektoratu pismo, w którym odnosi się do projektu „Wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej”. Zdaniem rybaków najpoważniejszym zagrożeniem jest pkt. 4 i 5 projektu wprowadzający zapis o konieczności sprzedaży ryb po ich uprzednim uśmiercaniu, a w przypadku braku takiej możliwości dopuszczenie ich przenoszenia jedynie w opakowaniach zawierających określoną ilość wody. – Odrzucono całkowicie dotychczasowy zapis, który umożliwiał przenoszenie ryb w opakowaniach bez wody odrzucając tym samym udowodnioną naukowo naturalną zdolność ryb do wymiany gazowej poprzez powierzchnię skóry. Ponadto wprowadzenie sformułowania „narażenie na niepotrzebne cierpienie", przypisującego rybom zdolność odczuwania ludzkich uczuć, budzi naszą wątpliwość również pod względem merytorycznym – czytamy w piśmie podpisanym przez Marka Frelina prezesa Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

r e k l a m a

Zdaniem PTRyb. stanowią istotne zagrożenie dla sprzedaży żywych karpi i w konsekwencji doprowadzą do wprowadzenia całkowitego zakazu sprzedaży żywych ryb. Krajowa produkcja karpia utrzymuje się na poziomie ok. 20 tys. ton. Zdecydowana większość sprzedaży koncentruje się wokół sprzedaży okołoświątecznej w grudniu i nadal większość rynku stanowi sprzedaż żywej ryby. Polskie Towarzystwo Rybackie uważa, że wprowadzając takie przepisy doprowadzi się do rezygnacji przez sklepy wielkopowierzchniowe ze sprzedaży żywej ryby, które będą się obawiać sankcji prawnych, zainteresowania mediów i ataków organizacji pro-zwierzęcych. – Promują one sprzedaż ryby przetworzonej, podważając wiarygodne wyniki badań dotyczących zdolności odczuwania bólu przez ryby. Należy również podkreślić, że krajowa branża przetwórcza nie jest przygotowana na przetworzenie 20 tys. ton karpia w tak krótkim czasie jakim jest okres okołoświąteczny, aby odpowiedzieć na sezonowe zapotrzebowanie rynku na ten produkt – pisze w piśmie PTRyb, które zwraca również uwagę na preferencję konsumentów, którzy nadal w zdecydowanej większości wybierają zakup żywego karpia, mając pewność pochodzenia ryby, a przede wszystkim, gwarancję jego świeżości oraz niższej ceny.

Zdaniem rybaków wprowadzenie przez GIW takich wytycznych doprowadzi do:
  • zaniku naszego tradycyjnego produktu jakim jest karp
  • obniżenia produkcji lub jej całkowitego zaprzestania, ze względów ekonomicznych
  • zaniku stawów nizinnych, które pełnią szereg ważnych funkcji pozaprodukcyjnych.
– Podzielamy opinię i w praktyce rybackiej praktykujemy zasadę, że rybom jak każdej żywej istocie należy zapewnić dobrostan na każdym etapie hodowli, przetrzymywania i transportu, a ich uśmiercanie powinno się odbywać w sposób humanitarny i uważamy, że dotychczasowe wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii uwzględniały te wszystkie aspekty – podsumował Marek Frelin prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego.   wk

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody