StoryEditor

Chociaż przetwórcy mleka drżą na samą myśl o pryszczycy, mają plan działania

To, czego najbardziej obawiamy się w przypadku pryszczycy to, po pierwsze strat związanych z likwidacją stad krów mlecznych, jakie poniosą rolnicy, a po drugie strat wynikających z przestojów, na które mogą być narażone niektóre zakłady – mówi Marcin Hydzik, prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.

06.05.2025., 18:45h

W jaki sposób członkowie Związku Polskich Przetwórców Mleka przygotowują się do ewentualnego pojawienia się ognisk pryszczycy w Polsce? Czy macie opracowany plan działania na taką okoliczność? 

– Z informacji udzielanych nam przez firmy członkowskie wynika, że przygotowywane zostały odpowiednie procedury na wypadek wykrycia ognisk choroby w Polsce – zapewnia Marcin Hydzik, prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka w rozmowie z top agrar Polska.

image
Marcin Hydzik, prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Pamiętać o bioasekuracji i procedurach

Wiadomo, że zakłady są w stałym kontakcie z nadzorującymi je organami Inspekcji Weterynaryjnej i – jak wyjaśnia prezes Hydzik – przeszły swego rodzaju szkolenia z zakresu zapobiegania i wczesnego wykrywania pryszczycy, jak także w zakresie działań, które zostaną podjęte przez weterynarię w przypadku pojawienia się ogniska choroby, a co za tym idzie w zakresie ograniczeń, jakie zostaną nałożone na obszary zapowietrzone, zagrożone i buforowe.

Organizowane są również spotkania z dostawcami mleka, gdzie jest mowa o bioasekuracji i procedurach, które mają być stosowane w przypadku wykrycia pryszczycy w Polsce. Jeżeli chodzi o ogólny plan, to po pierwsze podejmowane są działania mające na celu uniemożliwienie transferu wirusa do naszego kraju, a jeżeli to jednak nastąpi, to zakłady są poinformowane o obowiązkach wynikających z przepisów prawa oraz o możliwych ograniczeniach w przemieszczaniu surowców, materiałów, zwierząt itd. To, co pozostanie do zrobienia to komunikacja z konsumentami w zakresie bezpieczeństwa produktów gotowych – podkreśla prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

image

Pryszczyca: co się stanie z mlekiem w obszarze zapowietrzonym, zagrożonym i w ognisku?

Mleka nie powinno zabraknąć, ale... 

image
Przetwórcy obawiają się, że w przypadku wykrycia ognisk pryszczycy, straty związane z likwidacją stad krów mlecznych będą bardzo dotkliwe
FOTO: Pixabay

Czy istnieje obawa, że może zabraknąć surowca, jeżeli ogniska pryszczycy pojawią się w dużych stadach krów mlecznych? Czy jest realne zagrożenie destabilizacji rynku? – Biorąc pod uwagę liczebność stad krów mlecznych w Polsce oraz dotychczasowe straty na Węgrzech i Słowacji raczej nie obawiamy się, że mleka w Polsce zabraknie – wyjaśnia Marcin Hydzik.

– To, czego najbardziej obawiamy się w przypadku pryszczycy to, po pierwsze strat związanych z likwidacją stad krów mlecznych, jakie poniosą rolnicy, a po drugie strat wynikających z przestojów, na które mogą być narażone niektóre zakłady. Najważniejsze jednak to straty, które poniesie branża w związku z utratą przez Polskę statusu kraju wolnego od pryszczyc, co rzecz jasna wpłynie na wyniki eksportu, który, jak wiemy jest niezbędny dla utrzymania cen – tłumaczy prezes.

image

Czy będą profilaktyczne szczepienia przeciwko pryszczycy?

Warto dwa razy się zastanowić

Jak Związek Polskich Przetwórców Mleka ocenia działania resortu rolnictwa oraz podległych inspekcji w zakresie zapobiegania przedostania się pryszczycy na terytorium Polski? Czy działania są adekwatne do poziomu zagrożenia?

image
Spotkanie Zespołu Zarządzania Kryzysowego w MRiRW 6 maja 2025 r. 
FOTO: MRiRW

– Biorąc pod uwagę fakt, że dotychczas nie wykryto w Polsce żadnych ognisk pryszczycy, oceniamy, że działania ministra rolnictwa, Głównego Lekarza Weterynarii, Straży Granicznej i innych służb były jak dotąd skuteczne. Ze względu na uzależnienie polskiej branży mleczarskiej od eksportu, któremu pryszczyca poważnie zagraża, nie wyobrażamy sobie, aby można było zrobić mniej – w tym sensie podejmowane działania prewencyjne są adekwatne do zagrożenia, tzn. nie są przesadzone – podkreśla Marcin Hydzik.

Czy warto wprowadzić zmiany? – Jeżeli mielibyśmy zaproponować jakieś zmiany, to skupilibyśmy się na bardzo dobitnej komunikacji sankcji za złamanie przepisów np. w zakresie importu zwierząt, za fałszerstwa dokumentacji towarzyszącej przesyłkom, a także za nielegalne stosowanie preparatów weterynaryjnych. Chodzi o to, aby osoby szukające szybkiego zysku zastanowiły się dwa razy, czy warto – przyznaje prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.

* Związek Polskich Przetwórców Mleka został powołany w maju 1999 r. Organizacja zrzesza kilkudziesięciu przetwórców mleka, podmioty skupujące mleko oraz firmy działające w otoczeniu przemysłu mleczarskiego. ZPPM działa na rzecz rozwoju krajowego rynku mleka i przetworów mlecznych oraz promocji spożycia mleka i jego przetworów. 

Krzysztof Zacharuk

Krzysztof Zacharuk
Autor Artykułu:Krzysztof Zacharuk
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 18:24