StoryEditor

Po Wielkanocy ceny do góry

Po dwóch tygodniach obniżek cen żywca drobiowego przed świętami, teraz nastąpiły delikatne podwyżki o około 5-10 gr/kg.
09.04.2015., 11:04h

Hodowcy starają się chwycić byka za rogi i stawki podnoszą, jednak ubojnie mają wątpliwości, czy uda się im utrzymać dłużej takie ceny.

Przed Wielkanocą zarówno hodowcy, jak i ubojnie bardzo narzekały na słaby ruch w handlu. Sytuacja w zasadzie niewiele się poprawiła. Nadal wiele województw nie odczuwa większego ożywienia popytu. O ile hurtownie, które teraz święcą pustkami mięso kupują, o tyle drób na sklepy praktycznie w ogóle nie idzie. Zdaniem wielu, sklepy nadal są przepełnione mięsem, które zakupiły wcześniej – takiego zdania są punkty skupu w województwie wielkopolskim i śląskim. Do tej opinii przychylają się także przedsiębiorcy w pomorskim, którzy potwierdzają, że faktycznie hurtownie bardzo chętnie kupują. Na brak handlu nie narzeka jedynie województwo mazowieckie.

Większość ubojni skorygowała swoje cenniki o około 5-10 gr/kg do góry, a pozostałe pozostały przy stawkach sprzed tygodnia. Raczej żaden z zakładów nie obniżył stawek.
 
Aktualne ceny skupu żywca oscylują wokół kwoty około 3,50 zł/kg. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,40 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,60 zł/kg oferowana w województwie pomorskim.  e-abi

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 04:35