StoryEditor

Domowe lody na upały

Lody dla ochłody, a zwłaszcza, jeśli przygotujemy je w domu to gratka dla małych i dużych łasuchów.
24.05.2016., 15:05h

Domowe lody to gwarancja najwyższej jakości i najlepszego smaku. Nie potrzebujemy też żadnej maszynki do ich wykonania, jedynie miskę, mikser i pudełko, w którym przechowamy je w zamrażarce.

Podstawowy przepis na lody czekoladowe jest bardzo prosty. Potrzebne będą:

  • 750 ml śmietanki kremówki,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

250 ml śmietanki podgrzać na wolnym ogniu z czekoladą, aż do rozpuszczenia czekolady. Uważać, by się nie zagotowało. Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka ubić z połową cukru i dodać do masy czekoladowej. Ubić resztę śmietanki. Ubić białka, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru.

Wszystkie masy delikatnie ze sobą połączyć, by nie stracić ich puszystości. Przełożyć do naczynia, w którym będą przechowywane w zamrażarce. Dwa lub trzy razy wymieszać lody, co ok. godzinę, by zachowały kremową konsystencję.

Według przepisu można wykonać inne smaki lodów, zastępując owocami lub wanilią czekoladę.

ec

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 00:50