StoryEditor

Dziedzictwo Kulinarne rolników

W miniona srodę w poznańskiej restauracji Bazar 1838 odbyła się uroczystość wręczenia kolejnych certyfikatów Dziedzictwa Kulinarnego, a wśród nich był wielkopolski rolnik.
02.07.2015., 10:07h

Ideą Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności. Obecnie zrzesza 116 członków (łącznie z nowymi podmiotami), wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce.

Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.

Co ważne, z naszego punktu widzenia, wśród wyróżnionych osób znaleźli się:

-  Gospodarstwo Rolne Michał Imbiorowicz, Pasieka Dary Ula, Przybrodzin. Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski przyznaje się w kategorii rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie na miód rzepakowy, miód akacjowy, miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód faceliowy.

- Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Środa Wielkopolska, w kategorii Przetwórcy żywności certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski przyznaje się na masło wielkopolskie, śmietankę 30% tłuszczu kubek 200 ml, maślankę naturalną prosto z masielnicy butelka 750 ml.

A także restauracje i firmy z Wielkopolski:

- sklep internetowy „eGrabie.pl – Polskie plony pod Twój próg”, Rumin;

- Restauracja Catering Adamo - Adam Bilski, Mosina;

- Restauracja „Pod Niebieniem”, ul. Żydowska 1, Poznań

- Restauracja Glamour, ul. Rynkowa 92, 62-081 Przeźmierowo;

- Restauracja Bazar 1838 S.A., ul. Paderewskiego 8, 60-770 Poznań;

- Hotel HP Park, Restauracja Panorama, ul. Baraniaka 77, 61-131 Poznań;

- Restauracja TASTE_it, Hotel SPA_larnia, Czarneckiego 56, 62-040 Puszczykowo;

- „Smakosz” Bar Restauracyjny, Bogdanowo 25, 64-600 Oborniki.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 06:14