StoryEditor

Rekordowe "Smaki Regionów"

Wczoraj zakończyły się jedne z najsmaczniejszych targów w kraju – Smaki Regionów. Sprawdź, co działo się w Poznaniu!
01.10.2019., 09:10h
W tegorocznej edycji targów Smaki Regionów udział wzięło 220 wystawców. Zaprezentowali oni potrawy oraz produkty z najdalszych zakątków naszego kraju. Zwiedzający mogli spróbować m.in. śląskich oblatów, drożdżowej baby maślanej, pierników oleśnickich, serów korycińskich, kiszonych szprotek z Pomorza, salami z jelenia, wędlin ze świni rasy puławskiej, nalewek kresowych, miodów nawłociowych, najróżniejszych kiszonek oraz konfitur, dżemów, powideł, syropów i wiele, wiele innych przysmaków, których próżno szukać na marketowych półkach. Smakosze mieli również okazję posmakować potraw z dalekiej Azji, w specjalnie wydzielonym food hall‘u. Z kulinarnej oferty targów skorzystała w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.

Atrakcje dla zwiedzających

Podczas targów nie zabrakło atrakcji dla całych rodzin. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało warsztaty owocowo-warzywne. Miłośnicy lodowych przysmaków mogli wziąć udział w lodowym tescie smaku. Codziennie były również wyświetlane filmy o tematyce kulinarnej.

Z kolei na scenie kulinarnej można było podziwiać w akcji kucharzy znanych z telewizyjnych programów o gotowaniu. Swoje umiejętności zaprezentowali m.in. Ola Nguyen i Laurentiu „Lorek” Zendiu zwyciężczyni i zdobywca drugiego miejsca w programie MasterChef 2018 oraz Tadeusz Muller – prowadzący program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”.

Wyróżnieni na targach

Każdego roku na targach przyznawane są Medale Smaków Regionów. To wyróżnienie ma na celu promocję produktów lokalnych oraz idei zdrowej tradycyjnej żywności. W tym roku Kapituła konkursowa oceniła 65 zgłoszonych produktów w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Przyznano 20 medali oraz trzy wyróżnienia. Medale otrzymali:

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców W Strzałkowie – Jogurt Śmietankowy Wiejski
Leśniczówka Gościejowice Sp z o.o. – Salami Z Dzika Pepperoni
Salcum-Fixum – Pasztet z Królika
Nalewki Staropolskie Karol Majewski I Wspólnicy Sp. Z O.O – Nalewka Staropolska Świeża Wiśnia
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Września – Serek Śmietankowy Ręcznie Wyrabiany
Zielono Mi Agnieszka Jarosińska – Borówka Amerykańska Konfitura Z Kwiatem Bzu Czarnego
Bożena Wisła Gospodarstwo Agroturystyczne w Bukowcu – Ser Solony Biały Z Beczki
Fungopol Sp. Z O.O. Sp. K. – Zupa Podgrzybkowa
Zakład Wędliniarski Flis-Pol Jarosław Flis – Wędzonka Miłomłyńska
Entero S.C. – Mazowieckie Powidła Śliwkowe
Semco Sp Z O.O. Sp. K. – Oleje Smakowe Bio
Pasieka Ranczo W Kaczej Dolinie – Miód Wielokwiatowy
Grzegorz Jabłoński Pasieka Jabłońscy – Miód Leśny
Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr – Sok Jabłkowy Z Kałęczewa Z Sokiem Aloesowym z Wysp Kanaryjskich
Nalewki Kresowe.Pl Stanisław Smarduch – Duch Kniei
"Qraś" Wędliny Robert Kurko – Kiełbasa Wołowa Orzechowa
Gospodarstwo Rolne "Malinowy Ogród" – Syrop "Malinowa Rozkosz"
Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej – Musztarda Kcyńska Miodowa
Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. – Barszczyk Czerwony Dziadunia 370g
Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. zo.o. Sp. K. - Piwo Sowie Miodowe

Podczas Smaków Regionów wręczono również Perły dla produktów i potraw regionalnych. Konkurs ten organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” skupia się identyfikacji i dokumentacji lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W kategorii potrawy regionalne zwyciężyli:

Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO - za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą;
KGW Szopinki - za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna;
Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska - za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie;
Fundacja Lubuska Spiżarnia - za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni;
D.E.C. Magdalena Dec, Mirosław Dec - za żeberka z dzika w pomidorach z miodem;
KGW Popielów-Radziejów - za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami;
KGW Ornontowice - za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością;
Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal Gęsia Chata - za dania z gęsiny;
Gościniec Ryński Młyn - za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki;

Bitwa Regionów


Podczas targów Smaki Regionów odbył się również finał Bitwy Regionów, organizowanej przez KOWR,  czyli kulinarnych zmagań Kół Gospodyń Wiejskich.  W tym roku do konkursu zgłosiła się rekordowa liczba KGW – 784. Najwięcej kół zgłosiło się w województwie wielkopolskim  – 123 i lubelskim – 105. Po zmaganiach regionalnych, w finale spotkały się przedstawicielki 16 województw. Laury zdobyły:

I miejsce – KW w Gorzkowie (woj. wielkopolskie) za roladę z kaczki w towarzystwie młodej kapusty,
II miejsce – KW „Ach, te baby” w Kłaninie (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie w dwóch smakach,
III miejsce – KW „Luba” w Lubajnach (woj. warmińsko-mazurskie) za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym.

Przyznano również wyróżnienia dla KW w Olendach (woj. podlaskie) za oszukanego królika oraz KW w Wilkowie (woj. dolnośląskie) za tort ziemniaczany z dziczyzną.

pj
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. październik 2024 11:30