StoryEditor

Smak owoców w soku

Własna mała przetwórnia warzyw i owoców to marzenie wielu rolników, którzy myślą o dodatkowym dochodzie z gospodarstwa zwracają uwage na jakość żywności.
27.05.2015., 11:05h

Przetwórnia warzyw i owoców była kolejnym punktem podczas szkolenia zorganizowanego przez CDR w Brwinowie z oddziałem w Radomiu. Taka mała przetwórnia, której właścicielem jest CDR daje sznasę rzeczywistego spojrzenia na produkcję soków oraz zastanowienie się nad rozpoczęciem takiej produkcji we własnym gospodarstwie.

O jakości produktu końcowego decyduje oczywiście surowiec i warto tutaj pamiętać, że znaczenie mają nie tylko czynniki genetyczne i środowiskowe, ale też stopień dojrzałości, sposoby zbioru oraz postępowanie pozbiorowe.
Z kolei na proces technologiczny produkcji soku jabłkowego, w którym udział wzięli uczestnicy szkolenia, składa się wiele etapów.
Sok mętny powstaje w procesie:
mycie – przebieranie – rozdrabnianie –tłoczenie – cedzenie – wirowanie – pasteryzacja –wirowanie – doprawianie i normalizacja – odpowietrzanie – rozlew – utrwalanie – chłodzenie.

Sok klarowny powstaje w procesie:
mycie – przebieranie – rozdrabnianie –tłoczenie – cedzenie – wirowanie – pasteryzacja –depektynizacja – klarowanie – filtracja – doprawianie i normalizacja – filtracja –rozlew – utrwalanie – chłodzenie.

Uczestnicy szkolenia uczestniczyli w każdym z procesów powstawania soku klarownego, a na koniec oczywiście odbyła asię degustacja.
oprac. ec na podst. CDR o Radom
fot. ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. maj 2024 10:09