StoryEditor

Śródziemnomorskie napary

Zioła, które obecne są w każdej kuchni często dodajemy do potraw.
12.11.2014., 12:11h

Natomiast znacznie zdrowsze i nie gubiące swoich wartości są te, które zjadamy na surowo. lub dodajemy na sam koniec gotowania czy smażenia.

Popularne śródziemnomorskie zioła są świetne dla naszego żołądka. Ułatwiają jego pracę, przyspieszają trawienie, a przez to sprawiają, że potrawy stają się lżejsze. Bazylia, która przywędrowała do nas z kuchni śródziemnomorskiej reguluje poziom cholesterolu. pomaga też w trawieniu tłuszczy i biała. Stąd częsta obecność bazylii na włoskiej pizzy! Z kolei oregano od wieków używany był jako naturalny antybiotyk. Pomagał przy zwalczaniu kataru czy bóli zębów.
Napar z bazylii eliminuje stres, działa przeciwbólowo i antybakteryjnie. Dla przygotowania naparu wystarczy łyżeczkę suszonej bazylii zalać szklanka gorącej wody i pozostawić na 15 minut.

Napar z oregano  zadziała uspokajająco, napotnie, przeciwskurczowo, pomoże też przy kaszlu i katarze.  By go przyrządzić wystarczy łyżeczkę oregano zalać szklanka ciepłej wody, odstawić na 15 minut, a następnie posłodzić miodem.
Takie napary można pić trzy razy dziennie.  ec

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 16:26