StoryEditor

Wieprzowina dobra dla dzieci

Naukowcy potwierdzają – wprowadzenie mięsa jako jednego z pokarmów stałych w diecie małych dzieci to zdecydowanie dobry pomysł. W badaniach najlepiej wypadła wieprzowina.
09.05.2018., 09:05h
Uniwersytet w Kolorado opublikował nowe badania z których wynika, że wieprzowina może być bardzo dobrym źródłem białka dla małych dzieci w okresie wprowadzania u nich stałej diety.

Raport naukowców sugeruje, że małe dzieci między 6 a 12 miesiącem życia, które są karmione mięsem, charakteryzują się szybszym wzrostem. Początek życia jest fazą szybkiego rozwoju fizycznego, a wprowadzenie do diety mięsa, szczególnie wieprzowego, ma wiele zalet w tym czasie.

Badania przeprowadzono na grupie 64 niemowląt karmionych mlekiem zastępczym i stałymi pokarmami takimi jak puree z szynki lub wołowiny oraz produktami mlecznymi. Badania trwały siedem miesięcy.

Po tym czasie naukowcy stwierdzili, że dzieci karmione puree z szynki są wyższe o około 2 cm od dzieci karmionych produktami mlecznymi.
– Mięso, takie jak wieprzowina, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych, jest doskonałym źródłem białka i może być bardzo istotnym uzupełnieniem diety dzieci, które są gotowe przyjmować stałe pokarmy – mówiła główna autorka badań, Minghua Tang, profesor pediatrii na Uniwersytecie w Kolorado – Nasze badania sugerują, że wprowadzenie do diety dzieci w wieku około 5 miesiąca mięsa, a szczególnie wieprzowiny, może przyczynić się do lepszego wzrostu.

Te wnioski potwierdza między innymi Światowa Organizacja Zdrowia, która poleca w codziennej diecie dzieci wykorzystywanie wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Amerykańskie Departamenty Rolnictwa oraz Zdrowia planują na lata 2020-2025 stworzenie wytycznych, do których można będzie się stosować przy karmieniu niemowląt i małych dzieci właśnie mięsem.

Z takich wyników cieszy się także amerykańska Krajowa Rada Wieprzowiny (NPB).
– To oznacza, że wieprzowina może odgrywać ważną rolę w żywieniu całej rodziny – mówiła Adria Huseth, reprezentująca NPB – Wieprzowina jest bogata w składniki pokarmowe i jest uniwersalnym, niedrogim i szeroko dostępnym źródłem białka.

Uniwersytet w Kolorado zapowiada kontynuację badań. Naukowcy chcą sprawdzić, jak wieprzowina wpływa na dalszy rozwój dzieci i jakie są skutki długotrwałego i stałego wykorzystania jej w ich diecie.

Źródło: Global Meat News
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 17:55