Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wieprzowina dobra dla dzieci

09.05.2018

Drukuj

Wieprzowina dobra dla dzieci

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Uniwersytet w Kolorado opublikował nowe badania z których wynika, że wieprzowina może być bardzo dobrym źródłem białka dla małych dzieci w okresie wprowadzania u nich stałej diety.

Raport naukowców sugeruje, że małe dzieci między 6 a 12 miesiącem życia, które są karmione mięsem, charakteryzują się szybszym wzrostem. Początek życia jest fazą szybkiego rozwoju fizycznego, a wprowadzenie do diety mięsa, szczególnie wieprzowego, ma wiele zalet w tym czasie.

Badania przeprowadzono na grupie 64 niemowląt karmionych mlekiem zastępczym i stałymi pokarmami takimi jak puree z szynki lub wołowiny oraz produktami mlecznymi. Badania trwały siedem miesięcy.

Po tym czasie naukowcy stwierdzili, że dzieci karmione puree z szynki są wyższe o około 2 cm od dzieci karmionych produktami mlecznymi.
– Mięso, takie jak wieprzowina, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych, jest doskonałym źródłem białka i może być bardzo istotnym uzupełnieniem diety dzieci, które są gotowe przyjmować stałe pokarmy – mówiła główna autorka badań, Minghua Tang, profesor pediatrii na Uniwersytecie w Kolorado – Nasze badania sugerują, że wprowadzenie do diety dzieci w wieku około 5 miesiąca mięsa, a szczególnie wieprzowiny, może przyczynić się do lepszego wzrostu.

Te wnioski potwierdza między innymi Światowa Organizacja Zdrowia, która poleca w codziennej diecie dzieci wykorzystywanie wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Amerykańskie Departamenty Rolnictwa oraz Zdrowia planują na lata 2020-2025 stworzenie wytycznych, do których można będzie się stosować przy karmieniu niemowląt i małych dzieci właśnie mięsem.

Z takich wyników cieszy się także amerykańska Krajowa Rada Wieprzowiny (NPB).
– To oznacza, że wieprzowina może odgrywać ważną rolę w żywieniu całej rodziny – mówiła Adria Huseth, reprezentująca NPB – Wieprzowina jest bogata w składniki pokarmowe i jest uniwersalnym, niedrogim i szeroko dostępnym źródłem białka.

Uniwersytet w Kolorado zapowiada kontynuację badań. Naukowcy chcą sprawdzić, jak wieprzowina wpływa na dalszy rozwój dzieci i jakie są skutki długotrwałego i stałego wykorzystania jej w ich diecie.

Źródło: Global Meat News

Widziałeś już nasze video "Debata top agrar Polska „Piątka dla zwierząt – skutki ustawy dla hodowców i branży mięsnej”"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: Turcja znosi cła importowe, będzie się działo!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody