Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Wieprzowina dobra dla dzieci

09.05.2018

Drukuj

Wieprzowina dobra dla dzieci

Artykuł dostępny

Uniwersytet w Kolorado opublikował nowe badania z których wynika, że wieprzowina może być bardzo dobrym źródłem białka dla małych dzieci w okresie wprowadzania u nich stałej diety.

r e k l a m a



Raport naukowców sugeruje, że małe dzieci między 6 a 12 miesiącem życia, które są karmione mięsem, charakteryzują się szybszym wzrostem. Początek życia jest fazą szybkiego rozwoju fizycznego, a wprowadzenie do diety mięsa, szczególnie wieprzowego, ma wiele zalet w tym czasie.

Badania przeprowadzono na grupie 64 niemowląt karmionych mlekiem zastępczym i stałymi pokarmami takimi jak puree z szynki lub wołowiny oraz produktami mlecznymi. Badania trwały siedem miesięcy.

Po tym czasie naukowcy stwierdzili, że dzieci karmione puree z szynki są wyższe o około 2 cm od dzieci karmionych produktami mlecznymi.
– Mięso, takie jak wieprzowina, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych, jest doskonałym źródłem białka i może być bardzo istotnym uzupełnieniem diety dzieci, które są gotowe przyjmować stałe pokarmy – mówiła główna autorka badań, Minghua Tang, profesor pediatrii na Uniwersytecie w Kolorado – Nasze badania sugerują, że wprowadzenie do diety dzieci w wieku około 5 miesiąca mięsa, a szczególnie wieprzowiny, może przyczynić się do lepszego wzrostu.

Te wnioski potwierdza między innymi Światowa Organizacja Zdrowia, która poleca w codziennej diecie dzieci wykorzystywanie wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Amerykańskie Departamenty Rolnictwa oraz Zdrowia planują na lata 2020-2025 stworzenie wytycznych, do których można będzie się stosować przy karmieniu niemowląt i małych dzieci właśnie mięsem.

Z takich wyników cieszy się także amerykańska Krajowa Rada Wieprzowiny (NPB).
– To oznacza, że wieprzowina może odgrywać ważną rolę w żywieniu całej rodziny – mówiła Adria Huseth, reprezentująca NPB – Wieprzowina jest bogata w składniki pokarmowe i jest uniwersalnym, niedrogim i szeroko dostępnym źródłem białka.

Uniwersytet w Kolorado zapowiada kontynuację badań. Naukowcy chcą sprawdzić, jak wieprzowina wpływa na dalszy rozwój dzieci i jakie są skutki długotrwałego i stałego wykorzystania jej w ich diecie.

Źródło: Global Meat News

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: „osiemsetki” coraz częstsze

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii