StoryEditor

Inni biją rekordy, Polska liczy straty

Podczas, gdy nasi europejscy partnerzy sprzedają na rynki trzecie coraz więcej wieprzowiny, my notujemy największy od lat spadek sprzedaży zagranicznej.
03.03.2016., 10:03h

Zeszłoroczny, wysoki popyt na wieprzowinę w Chinach pozwolił europejskim producentom na osiągnięcie rekordowych wyników eksportowych. Jak podaje Komisja Europejska, państwa członkowskie sprzedały na rynki trzecie 3,27 mln t wieprzowiny, tj. o 7,6% więcej niż rok wcześniej. Przychody z eksportu mięsa, żywca i podrobów zwiększyły się o 6% i wyniosły 5,97 mld euro. Oznacza to, że nie udało się osiągnąć topowego wyniku finansowego, ze względu na utrzymujące się niskie ceny wieprzowiny.

Średnia cena sprzedaży tony mięsa do krajów trzecich wynosiła w zeszłym roku 1831 euro, rok wcześniej kształtowała się na poziomie 1859 euro.

Unia nie odnotowałaby tak znacznego wzrostu eksportu, gdyby nie ożywienie handlu z Chinami, gdzie wysłano rekordową ilość 1,1 mln t wieprzowiny. Wzrost sprzedaży o ponad połowę w porównaniu z rokiem 2014 r. zrównoważył spadek eksportu do Hongkongu (–29%) i do Japonii (–5%). UE udało się również sprzedać o 12% więcej wieprzowiny do USA i o 2% więcej do Korei Południowej.

Największym eksporterem w zeszłym roku, tak jak w poprzednich latach, byli Niemcy, którzy wysłali na rynki trzecie 828 tys. t mięsa wieprzowego. Odnotowali tym samym 17-proc. wzrost. Hiszpanie także zwiększyli swoją ekspansję – w 2015 r. wyeksportowali 515,1 tys. t mięsa, tj. o 30% więcej niż rok wcześniej. Specjaliści w produkcji świń – Duńczycy i Holendrzy zwiększyli swoją sprzedaż zagraniczną symbolicznie – odpowiednio o 1%  (do 593 850 t) i 0,9% (275 200 t).

Na tle dobrego 2015 roku eksportowego dla większości krajów członkowskich, Polska jawi się jako największy przegrany. Ze względu na wybuch afrykańskiego pomoru świń nasza sprzedaż zagraniczna na rynki trzecie spadła o prawie 12% do 166 500 ton.
pj-t, Źródło: AgE

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 06:52