Wielu rolników korzysta z Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i sprzedaży bezpośredniej (SB), aby móc zarabiać na produktach wytworzonych w gospodarstwie rolnym. Krótki łańcuch dostaw, bo taką formę sprzedaży oferuje RHD i SB, jest jednak obwarowany licznymi regułami, które należy przestrzegać. Nie wszystkie z nich ułatwiają prowadzenie biznesu.
Czy RHD ma ograniczenia terytorialne?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, rolnik w ramach RHD może sprzedawać swoje produkty na określonym obszarze. W razie sprzedaży żywności pochodzenia niezwierzęcego należy zgłosić się do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (w przypadku sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego do Powiatowego Lekarza Weterynarii). Sprzedaż produktów do zakładów w przypadku żywności pochodzenia niezwierzęcego może odbywać się na terytorium całego kraju, natomiast w razie oferowania żywności złożonej i pochodzenia zwierzęcego jedynie na obszarze, który obejmuje województwo, w którym prowadzona jest produkcja oraz na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
W ramach Rolniczego Handlu Detalicznego można sprzedawać żywność do:
- konsumenta finalnego,
- zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, np. sklepów, restauracji – zakłady te muszą być zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach RHD, na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody czy sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Sprzedaż do konsumenta końcowego, np. sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwie, na targowisku, jarmarku, czy przez internet z odbiorem osobistym nie ma ograniczeń terytorialnych.
Rolnik może dostarczać swoje przetwory niemięsne, soki, pieczywo, dżemy do sklepów czy restauracji w dowolnym województwie.
Zobacz także: Sprzedaż bezpośrednia – co rolnik może zaoferować konsumentom?
Do sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się jedynie produkty wyprodukowane z własnych surowców przez rolnika w stanie nieprzetworzonym. Rolnik sprzedaje wyroby konsumentowi końcowemu na terenie gospodarstwa rolnego, na targowiskach, ale także do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego. Swoje produkty rolnik może oferować na obszarze województwa, w którym odbywa się produkcja tych produktów lub na obszarze sąsiadujących z nim województw. Aby rolnik mógł uczestniczyć w targach czy festynach oddalonych nieco dalej, musi przekazać powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na miejsce, w którym zamierza prowadzić sprzedaż, co najmniej 7 dni wcześniej, pisemną informację o tym zamiarze. O tym należy pamiętać, aby nie narazić się na kary.
Ilości sprzedawanych produktów w ramach RHD i SB
Kolejnym aspektem, na który narzekają rolnicy, są limity sprzedaży. Przepisy bowiem określają maksymalną ilość żywności zbywanej rocznie w ramach RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. Jeśli rolnik przekroczy te wartości naraża się na karę i cofnięcie wpisu do rejestru RHD. Natomiast, w przypadku przekroczenia przychodów powyżej 100 000 zł Urząd Skarbowy naliczy podatek. W SB też obowiązują ograniczenia: limity.
Jak długo trzeba przechować dokumenty?
Rolnik prowadzący RHD jest zobowiązany, aby przechować przez dwa lata dokumentację ukazującą ilości żywności zbytej rocznie, odrębnie za każdy rok kalendarzowy z numerem kolejnego wpisu, datą sprzedaży, ilością i rodzajem produktów.
Źródło: gov.pl, ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 września 2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania
fot. envato elements
