StoryEditor

Spóźniona zapłata a odliczenie VAT

Pytanie: Prowadzę skup zbóż i rzepaku od kilku lat. Większość moich dostawców to czynni podatnicy VAT, ale ok. 40 dostawców jest rolnikami ryczałtowymi. Ostatnio miałem pewne kłopoty z płynnością finansową i kilku rolnikom ryczałtowym przelałem należności w 16 i w 18 dniu po dostawie. Czy mogę odliczyć VAT w takim przypadku?
13.01.2017., 09:01h

Odpowiedź: Ustawa o VAT wprowadza szczególne warunki rozliczenia VAT z faktur VAT-RR po stronie nabywcy – podaje Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nasz redakcyjny ekspert VAT.

Zgodnie z art 116 ust. 6 pkt 2 Ustawy prawo nabywcy do zwiększenia kwoty podatku naliczonego, o której mowa w art. 86 ust. 2 (zwrot zryczałtowany) o zryczałtowany zwrot podatku w rozliczeniu za miesiąc, w którym dokonano zapłaty pod warunkiem, że zapłata należności za produkty rolne, w tym również kwota zryczałtowanego zwrotu podatku nastąpiła na rachunek bankowy rolnika ryczałtowego nie później niż 14 dnia od dnia zakupu.
Od tej zasady jest  wyjątek w postaci umownego określenia przez strony dłuższego niż 14-dniowy termin płatności. Zatem moment (miesiąc) rozliczenia VAT jest „sztywno” związany nie z datą wydania faktury, ale z prawidłową datą  zapłaty należności. Ustawodawca nie dał tutaj żadnej alternatywy.

Przypomnijmy, że prawo do rozliczenia VAT od „zwykłej” faktury jest związane z datą dostawy, a rozliczenie nastąpić za miesiąc dostawy lub w dwóch miesiącach następnych.  Brak terminowej zapłaty należności rolnikowi ryczał...

Pozostało 54% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 15:53