Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Najlepsze ciasto z truskawkami – przepis

06.06.2020

Drukuj

Najlepsze ciasto z truskawkami – przepis

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Dziś prezentujemy klasyczne ciasto na kruchym spodzie z budyniową pianką i truskawkami. Przygotowanie nie zajmie nam bardzo dużo czasu, a efekt będzie na prawdę bardzo smaczny.

Składniki:

300 g truskawek, cukier puder.

Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej,
5 żółtek, 250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru.

Budyniowa pianka:
5 białek, 1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu malinowego,
1/3 szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka i masło. Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części. Około 60% ciasta włożyć do lodówki na 20 min. Pozostałe zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas podpiekania spodu. Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić większą częścią ciasta i nakłuć widelcem. Podpiec w temp 180°C przez ok. 15 min.
W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier oraz stopniowo budyń i olej. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i wyłożyć pokrojone truskawki. Zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta i posypać nim masę z owocami. Piec  40 min w temperaturze 180°C. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.

Widziałeś już nasze video "Drobiarze też będą protestować w Warszawie – sytuacja na rynku coraz gorsza"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Egzekucja z gospodarstwa przez zarząd

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody