StoryEditor

Babka cytrynowa - przepis na Wielkanoc

Ach te Baby…Tak nazywa się Koło Gospodyń Wiejskich z Kłanina w woj. zachodniopomorskim, którego członkinie przygotowały wypieki do naszego marcowego numeru – popularne we wszystkich chyba regionach kraju wielkanocne baby. Dzisiaj przedstawiamy przepis na wielkanocną babkę cytrynową!
24.03.2024., 09:00h

Babka cytrynowa

Składniki na babkę cytrynową:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z połowy cytryny,
  • otarta skórka z całej cytryny.

Zobacz także: Wielkanocny koszyk - ile kosztują jaja w 2024 roku?

Polewa:

  • 100 g cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny,
  • bakalie.
image
KGW Ach te baby przygotowaly babki wielkanocne
FOTO: Fot. Sierszenska

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na babkę dokładać kolejno i ucierać w makutrze na jednolitą masę. Następnie wlać do formy. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.

Na polewę do cukru pudru dodawać sok z cytryny i ucierać do konsystencji lukru. Upieczoną babkę polać lukrem i posypać bakaliami.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. maj 2024 19:50