Nasiona soi zawierają ponad 20% tłuszczu i ponad 40% białka. Te substancje organiczne zawierają bardzo duże cząsteczki, w których są wiązania podwójne, jak w nienasyconych kwasach tłuszczowych oraz wodorowe, utrzymujące czwartorzędową strukturę białek.
Wartość nasion soi na cele paszowe
Wiązania te w wyższych temperaturach pękają i zmienia się struktura białek lub właściwości tłuszczów. Dlatego aby utrzymać wartość nasion soi na cele paszowe, temperatura suszenia powinna być stosunkowo niska. Zalecenia mówią o maksymalnie 60°C.
Zobacz także:Zgnilizna twardzikowa w uprawie soi – nowy preparat przeciwko chorobie
Czasem można suszyć w wyższych wartościach, ale bardzo krótko. Warto także pamiętać, że tłuszcz jest łatwopalny i do suszenia lepiej używać urządzeń z wymiennikiem ciepła.
Suszenie soi do siewu powinno dobywać się tzw. zimnym powietrzem. Pozwala to uzyskać ok. 14–15% wilgotności. Dzięki temu nasiona nie spleśnieją i utrzymają zdolność wschodów. Najlepiej zatem przedmuchać ją powietrzem bez podgrzewania lub podgrzanym nie więcej niż do 25°C.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 11/2025
czytaj więcej
