StoryEditor

W jakiej temperaturze najlepiej suszyć nasiona soi?

W tym roku soja wystartowała późno i późno dojrzewa. W jakiej temperaturze najlepiej suszyć nasiona soi?

21.11.2025., 18:00h

Nasiona soi zawierają ponad 20% tłuszczu i ponad 40% białka. Te substancje organiczne zawierają bardzo duże cząsteczki, w których są wiązania podwójne, jak w nienasyconych kwasach tłuszczowych oraz wodorowe, utrzymujące czwartorzędową strukturę białek.

Wartość nasion soi na cele paszowe

Wiązania te w wyższych temperaturach pękają i zmienia się struktura białek lub właściwości tłuszczów. Dlatego aby utrzymać wartość nasion soi na cele paszowe, temperatura suszenia powinna być stosunkowo niska. Zalecenia mówią o maksymalnie 60°C.

Zobacz także:Zgnilizna twardzikowa w uprawie soi – nowy preparat przeciwko chorobie

Czasem można suszyć w wyższych wartościach, ale bardzo krótko. Warto także pamiętać, że tłuszcz jest łatwopalny i do suszenia lepiej używać urządzeń z wymiennikiem ciepła.

Suszenie soi do siewu powinno dobywać się tzw. zimnym powietrzem. Pozwala to uzyskać ok. 14–15% wilgotności. Dzięki temu nasiona nie spleśnieją i utrzymają zdolność wschodów. Najlepiej zatem przedmuchać ją powietrzem bez podgrzewania lub podgrzanym nie więcej niż do 25°C.

image

Bobik – cenna roślina na międzyplony. Jakie ma wymagania?

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 16:52