Bobik to... wyka. Choć nie jest podobny do wiotkiej, pnącej się rośliny o małych nasionach, jest z nią blisko spokrewniony. Pod względem botanicznym to ten sam rodzaj, co wyka, czyli Vicia fabae i jest to forma bobu. Obecna nazwa rodziny bobowatych, czyli Fabaceae, pochodzi właśnie od bobu.
Polna forma bobu, czyli bobik, po angielsku nazywa się field bean, tic bean lub tick bean, po niemiecku to Ackerbohne, a po francusku féverole oraz popularna we Francji forma ozima bobiku to féverole d’hiver.
Cechy międzyplonowe bobiku
- dość długo kiełkuje;
- po wschodach dobry wigor;
- pędy nawet do 160–180 cm;
- średnio drewnieje;
- średnio wrażliwy na mróz (poza odpornymi formami ozimymi);
- mało odporny na upały;
- mało odporny na suszę;
- małe ryzyko samosiewów po uprawie w międzyplonie;
- bardzo duże wymagania wodne;
- wrażliwy na zalanie gleby;
Zobacz także: Uprawa jarych roślin jako ozimych? Nowe kierunki w uprawie i wiele korzyści
- silny palowy system korzeniowy z licznymi, ale krótkimi korzeniami bocznymi;
- główną masę korzeniową tworzy w warstwie do 30 cm i w odległości 20 cm wokół rośliny;
- zasięg korzenia palowego 110–150 cm;
- po wschodach dobrze tłumi chwasty;
- bardzo konkurencyjny wobec innych gatunków międzyplonowych;
- tworzy mulcz średniej do dobrej jakości;
- nadaje się do siewu bezpośredniego;
- wymaga pH 6,5–7,2;
- z bakteriami brodawkowymi wiąże azot w ilości ok. 40–80 kg/ha;
- przeciętny plon zielonej masy w międzyplonie: 3–4 t/ha (ze względu na niską obsadę).
Siew bobiku
- termin siewu: do 5 sierpnia;
- obsada roślin w międzyplonie: 10–15 szt./m2;
- wymagania glebowe dość wysokie;
- wymagania przygotowania stanowiska: średnie;
- głębokość siewu nasion: 6–12 cm.
Czy bobik się opłaca?
Uprawa roślin strączkowych może okazać się bardzo opłacalną produkcją. Ile wynosi nadwyżka, jaką może osiągnąć rolnik w uprawie bobiku? Dowiesz się w artykule poniżej!
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 11/2025
czytaj więcej
