Suszenie to już przygotowywanie do sprzedaży

Suszenie to już przygotowywanie do sprzedaży

Pytanie: Co będzie uznawane za "przygotowywanie do sprzedaży" - czy będzie to np. czyszczenie zboża lub suszenie kukurydzy? A co będzie uznawane za przetwórstwo własnych produktów na potrzeby przyznawania punktów do premii dla młodego rolnika?

r e k l a m a

O wyjaśnienie tej kwestii poprosiliśmy ARiMR – oto odpowiedź: Pod pojęciem „przygotowania do sprzedaży produktów rolnych” należy rozumieć czynności lub zabiegi, które mają na celu przygotowanie plonów do sprzedaży na rynku pierwotnym. Czynności przygotowujące mogą wpływać na poprawę jakości lub lepszą prezentację oferowanego produktu, jednakże nie mogą wpływać w sposób znaczący na zmianę ich charakteru. Do wyżej wymienionych czynności można zaliczyć m.in.:

  • czyszczenie płodów rolnych,
  • sortowanie,
  • odkażanie,
  • usuwanie liści,
  • woskowanie owoców,
  • suszenie nasion itp.

Należy zaznaczyć przy tym, że wszelkiego rodzaju zabiegi, które zmieniają charakter produktu pierwotnego, nie mogą zostać uznane za przygotowanie produktów do sprzedaży, bowiem...

Jeśli chcesz przeczytać cały artykuł, zaloguj się lub zarejestruj poprzez zakładkę "Logowanie/rejestracja".

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii