StoryEditor

Zachowek przy przekazaniu gospodarstwa

Pytanie: W 1999 r. rodzice zapisali mi gospodarstwo na podstawie tzw. umowy z następcą. Gospodarstwo obciążone było dodatkowo prawem dożywocia i służebności mieszkania na rzecz brata. Poza bratem mam jeszcze siostrę. Czy rodzeństwu w takiej sytuacji przysługuje zachowek po rodzicach?
06.04.2016., 11:04h

Odpowiedź: Na początek warto przypomnieć, czym jest zachowek. Zgodnie z treścią art. 991 kodeksu cywilnego zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni − dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach − połowa wartości tego udziału. Przysługująca powyższym osobom kwota jest właśnie zachowkiem.

Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia. Przepisy art. od 991 do 1011 kodeksu cywilnego określają zasady obliczania zachowku, w tym zaliczania darowizn dokonywanych przez spadkodawców za życia. Istotna z punktu widzenia niniejszej prawy jest uchwała Sądu Najwyższego z 19 lutego 1991 r. (III CZP 4/91), z której wynika, że do spadku nie dolicza się gospodarstwa przeka...

Pozostało 24% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 19:23