Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Warzywa>

Rosnące koszty produkcji biją w branżę warzyw i owoców

Obrazek

Gwałtownie rosnące koszty produkcji podważają sensowność kontynuowania działalności, mówią europejscy producenci owoców i warzyw. Ich zdaniem, sytuacja na rynku doprowadzi do wzrostu cen żywności w sklepach.   

wk11 października 2021, 09:59

Podczas ostatniego posiedzenie grupy roboczej „Owoce i Warzywa” Copa-Cogeca, w której wziął udział ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, Michał Lachowicz, została przedstawiona sytuacja rynkowa w krajach Unii Europejskiej. Wydaje się, że zbiory będą podobne jak w zeszłym roku. W Polsce sezon był bez skrajności, nie było ani rekordowej produkcji, ani dużych strat.

Wszystko drożeje

Eksperci z całej Unii Europejskiej zwrócili uwagę na ogromny problem związany ze wzrostem kosztów produkcji. Rosnące ceny energii, nawozów oraz transportu stawiają rolników przed bardzo trudnymi wyborami.

– Ta sytuacja doprowadziła nawet nie do ograniczenia opłacalności produkcji, ale do podważenia jej sensowności. Na przykład w Holandii znaczny wzrost cen gazu spowodował, że rolnicy zastanawiają się nad kontynuacją upraw pomidorów szklarniowych – mówi Michał Lachowicz, Wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Prezes organizacji producentów La-Sad.

Zdaniem europejskich producentów owoców i warzyw sytuacja jest na tyle poważna, że lada chwila przełoży się ona na ceny żywności w sklepach.

– Podobna sytuacja panuje też w Polsce. Przy tej skali rosnących kosztów nie będziemy mieć innego wyjścia, jak podnieść nasze ceny. Do tego dochodzą problemy z brakiem dostępności do siły roboczej, a musimy pamiętać, że produkcja owoców i warzyw jest bardzo pracochłonna – mówi Michał Lachowicz.  

Presja nowych zagrożeń

Podczas spotkania zwrócono uwagę, że we współczesnym zglobalizowanym świecie cały czas pojawiają się nowe, wcześniej nieznane szkodniki, które stały się ogromnym zagrożenie dla europejskiej produkcji owoców i warzyw. Tak jest np. z muszką Drosophila suzukii, która od niedawna wyrządza duże straty w uprawach borówek, malin, jeżyn, truskawek oraz plantacjach drzew pestkowych (czereśnia i wiśnia). Tymczasem unijna polityka drastycznego ograniczania środków ochrony roślin powoduje, że rolnicy są wobec tych zagrożeń całkowicie bezradni.

wk
fot. WiOM


Ważne Tematy