StoryEditor

Ziemia pod wiatrak a zwolnienie z podatku VAT

Ekspert podpowiada Czytelnikowi w bardzo złożonym problemie związanym z odprowadzaniem VAT-u za dzierżawę gruntu pod wiatrak. Czy w tej sytuacji rolnik musi przechodzić na VAT, jeśli jest ryczałtowcem?

Roman Włodarz
31.01.2025., 10:00h

Pytanie Czytelnika: Jestem ryczałtowcem z produkcją bydła mlecznego. Podpisałem umowę dzierżawy gruntu pod wiatrak, a pierwszy czynsz dostanę w marcu br. W umowie mam zapis, że wystawię fakturę VAT. Jednak nie opłaci mi się przechodzić na VAT. Czy będę zmuszony do rezygnacji ze zwolnienia? Czy w mojej sytuacji VAT będzie miał związek z innymi podatkami?

Zwolnienie z VAT

Faktycznie, problemem nie jest zapis w umowie, gdzie czynsz co do zasady jest określany w kwocie netto i nie obejmuje podatku od towarów i usług, który (jeśli będzie to miało zastosowanie) zostanie doliczony przez dzierżawcę w obowiązującej wysokości. To wydzierżawiający rolnik ryczałtowy musi przyjąć właściwe podejście do VAT. Działalność rolnicza, zgodnie z ustawą o VAT, nie obejmuje wydzierżawiania gruntów rolnych na cele nierolnicze. Zatem rolnik ryczałtowy, korzystający ze zwolnienia z VAT w zakresie działalności rolniczej (art. 43, ust. 1, pkt 3) nie może na tej podstawie korzystać ze zwolnienia z działalności pozarolniczej (tutaj dzierżawa). Nie może wystawiać faktur VAT, a co najwyżej zwykłe rachunki i to dla odbiorców produktów rolnych i usług roln...

Pozostało 71% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
Roman WłodarzRoman Włodarz
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
06. listopad 2026 16:17