StoryEditor

Dziki ziemniak kontra czarna nóżka i miękka zgnilizna

Ziemniak, czwarta roślina żywieniowa świata, wykazuje wysoką podatność na różne patogeny, co wymaga intensywnej i kosztownej ochrony jego upraw. Jednym z nich są bakterie z rodzaju Pectobacterium, które powodują m.in. mokrą zgniliznę i czarną nóżkę ziemniaka.
23.12.2020., 13:12h
Pectobacterium brasiliense jest patogenem bakteryjnym ziemniaka oraz innych warzyw i roślinnych, powodującym choroby zwane zgnilizną miękką oraz czarną nóżką ziemniaka. Wśród uprawianych odmian odporność na te drobnoustroje jest ograniczona, natomiast podczas badań amerykańskich naukowców ustalono, że dziki krewny ziemniaka Solanum chacoense nie jest na nie podatny. Naukowcy z Colorado State University (CSU) ujawnili, że jego metabolity przyczyniają się do powstawania odporności na choroby, zmieniając patogenne zachowania Pectobacterium brasiliense – ograniczają jej wzrost i rozwój oraz hamują zdolność do wytwarzania enzymów niszczących komórki roślin.

W trakcie badań okazało się ponadto, że dzika forma ziemniaka, pochodząca z Ameryki Południowej, jest również odporna na owady, wirusy i grzyby. Odkrycie to daje ekspertom kolejne pole do prowadzenia badań nad możliwością wykorzystania tych korzystnych dla praktyki cech w masowej uprawie tej rośliny w różnych państwach świata.
[Źródło: American Phytopathological Society; oprac. bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. maj 2024 13:20