Jesteś w strefie Premium
Kiszona kukurydza tuczy świnie

Dobrze plonuje, jest wysokoenergetyczna, a po zakiszeniu łatwo się ją przechowuje. Kukurydza podbija świńskie koryta.
Kukurydza jest coraz powszechniej stosowana w żywieniu świń, a jej areał w naturalny sposób zwiększa się w gospodarstwach nastawionych na produkcję tych zwierząt.
Roślina ta daje najbardziej energetyczne ziarno, ale jej wysokie plony uzależnione są od dostępu do wody i azotu. Duże ilości gnojowicy wytwarzane w gospodarstwach trzodowych ułatwiają więc uprawę kukurydzy. Jej ziarno w porównaniu z innymi zbożami zawiera najwięcej tłuszczu, skrobi oraz cukrów. Charakteryzuje się także większą jednorodnością i tym samym wartością pokarmową (tab. 1.).
Ziarno kukurydzy zbierane w Polsce ma jednak wady – największą jest duża zawartość wody w trakcie zbiorów (zazwyczaj 25–30%). Takie mokre ziarno wymaga natychmiastowego wysuszenia, aby zahamować rozwój grzybów patogennych. Proces ten nie może być zbyt długi i/lub intensywny, gdyż nadmierne podniesienie temperatury podczas suszenia kukurydzy prowadzi do spadku strawności aminokwasów oraz do tworzenia się skrobi trudno strawnej. Efektem jest spadek składników pokarmowych dostępnych dla świń i pogorszenie wyników produkcyjnych.
Suszenie wymaga specjalistycznych urządzeń i dobrej logistyki podczas żniw (ziarno nie może czekać na przyczepie lub pryzmie – powinno być suszone bezpośrednio po zbiorze). Ponadto jest to proces kosztowny – cenę wysuszenia tony ziarna kukurydzy o zawartości wody 35% szacuje się na 100 –140 zł. Sposobem na obniżenie kosztów konserwacji ziarna kukurydzy jest jego kiszenie, które w stosunku do suszenia jest 3–4-krotnie tańsze.
Jak najlepiej wykorzystać ziarno kukurydzy w żywieniu świń? Zakisić i podawać w zalecanych dawkach. Jak sporządzić idealną kiszonkę z ziarna oraz jak dawkować ją w mieszankach dla świń już we wrześniowym wydaniu top świnie wyjaśnia profesor Daniel Korniewicz. Już teraz, specjalnie dla prenumeratorów top agrar Polska, nasz ekspert przygotował gotowe receptury mieszanek.
Ze względu na różnice w zawartości wody w poszczególnych partiach kiszonego ziarna kukurydzy każdorazowo przed wprowadzeniem KZK do mieszanek należy oznaczyć w nim suchą masę i w oparciu o tą informację dokonać optymalizację składu mieszanek z udziałem kiszonego ziarna kukurydzy.
W analizie ekonomicznej użycia w żywieniu świń kiszonego ziarna kukurydzy pochodzącego z własnej uprawy należy uwzględnić fakt, że „mokre ziarno” charakteryzuje się wyższą masą w stosunku do ziarna suchego. Przykładowo przy wilgotności 35% i plonie 15 ton mokrego ziarna kukurydzy z hektara po wysuszeniu do 14% wilgotności pozostanie nam 11,85 ton suchego ziarna (35% – 14% = 21% × 15 t = 3,15 t).
Roślina ta daje najbardziej energetyczne ziarno, ale jej wysokie plony uzależnione są od dostępu do wody i azotu. Duże ilości gnojowicy wytwarzane w gospodarstwach trzodowych ułatwiają więc uprawę kukurydzy. Jej ziarno w porównaniu z innymi zbożami zawiera najwięcej tłuszczu, skrobi oraz cukrów. Charakteryzuje się także większą jednorodnością i tym samym wartością pokarmową (tab. 1.).
Ziarno kukurydzy zbierane w Polsce ma jednak wady – największą jest duża zawartość wody w trakcie zbiorów (zazwyczaj 25–30%). Takie mokre ziarno wymaga natychmiastowego wysuszenia, aby zahamować rozwój grzybów patogennych. Proces ten nie może być zbyt długi i/lub intensywny, gdyż nadmierne podniesienie temperatury podczas suszenia kukurydzy prowadzi do spadku strawności aminokwasów oraz do tworzenia się skrobi trudno strawnej. Efektem jest spadek składników pokarmowych dostępnych dla świń i pogorszenie wyników produkcyjnych.
Suszenie wymaga specjalistycznych urządzeń i dobrej logistyki podczas żniw (ziarno nie może czekać na przyczepie lub pryzmie – powinno być suszone bezpośrednio po zbiorze). Ponadto jest to proces kosztowny – cenę wysuszenia tony ziarna kukurydzy o zawartości wody 35% szacuje się na 100 –140 zł. Sposobem na obniżenie kosztów konserwacji ziarna kukurydzy jest jego kiszenie, które w stosunku do suszenia jest 3–4-krotnie tańsze.
Jak najlepiej wykorzystać ziarno kukurydzy w żywieniu świń? Zakisić i podawać w zalecanych dawkach. Jak sporządzić idealną kiszonkę z ziarna oraz jak dawkować ją w mieszankach dla świń już we wrześniowym wydaniu top świnie wyjaśnia profesor Daniel Korniewicz. Już teraz, specjalnie dla prenumeratorów top agrar Polska, nasz ekspert przygotował gotowe receptury mieszanek.

W analizie ekonomicznej użycia w żywieniu świń kiszonego ziarna kukurydzy pochodzącego z własnej uprawy należy uwzględnić fakt, że „mokre ziarno” charakteryzuje się wyższą masą w stosunku do ziarna suchego. Przykładowo przy wilgotności 35% i plonie 15 ton mokrego ziarna kukurydzy z hektara po wysuszeniu do 14% wilgotności pozostanie nam 11,85 ton suchego ziarna (35% – 14% = 21% × 15 t = 3,15 t).
Przeczytaj również
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora