StoryEditor

Zakup ciągnika z Anglii od Czecha – ważne zasady!

Czy kupno ciągnika rolniczego z Anglii od obywatela czeskiego wiąże się ze specjalnymi regułami? Czy należy zarejestrować się jako podatnik VAT-UE?

Roman Włodarz
28.05.2025., 11:55h

Pytanie Czytelnika: Mam okazję kupić ciągnik rolniczy pochodzący z Anglii, ale od obywatela czeskiego. Jestem podatnikiem czynnym. Czy w związku z tym muszę zarejestrować się jako podatnik VAT-UE?

Odpowiedź Eksperta 

Czytelnik nie podaje żadnych szczegółów, zatem musimy tu poczynić pewne założenia. Ciągnik zapewne będzie towarem używanym. Nie wiemy, jaki status podatkowy ma ów sprzedawca z Czech – zakładamy, że jest to profesjonalny pośrednik handlowy, podatnik VAT-UE. Drugą niewiadomą jest rodzaj faktury VAT wystawianej nabywcy polskiemu. W związku z tym możemy tu wyróżnić następujące przypadki:

  • transakcja będzie wewnątrzwspólnowym nabyciem towarów (WNT) art. 9 ustawy o VAT – nabyty ciągnik będzie służył sprzedaży opodatkowanej (działalność rolnicza), sprzedawca, jako podatnik czynny, ma obowiązek wystawić normalną fakturę VAT ze stawką "0" VAT, a nabywca jest podatnik czynny musi dla tej transakcji zarejestrować się jako podatnik VAT-UE; miejscem opodatkowania będzie terytorium Polski, a nabywca naliczy VST 23% i rozliczy go w JPK-VAT;
  • transakcja nie będzie WNT – art. 10 ust. 1 ustawy o VAT mówi, kiedy transakcj...
Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
Roman WłodarzRoman Włodarz
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2026 08:11