Zdrowotność roślin na polu jest jedną z głównych składowych plonu, jaki zostanie osiągnięty na końcu. Plon zależy m.in. od sprawnie przebiegającej fotosyntezy, a ta, aby zachodzić, potrzebuje zielonego liścia.
Do degradacji chlorofilu w liściach roślin, może dojść przez niedobory składników odżywczych czy patogeny. W rezultacie np. w zaatakowanych przez chorobę grzybową miejscach obserwujemy występowanie plam. Plamy te obniżają zdolność asymilacji, ponieważ zakłócony jest proces fotosyntezy.
Abiotyczna i biotyczna plamistość liści
Plamy występujące na liściach możemy podzielić na dwie grupy: spowodowane przez czynniki abiotyczne i przez czynniki biotyczne. Plamy biotyczne rozwijają się z udziałem żywych patogenów, na których dzisiaj się skupimy.
Czynnikami biotycznymi mogą być wirusy, bakterie oraz grzyby. Właściwe rozpoznanie i szybka reakcja pozwoli często zapobiec poważnym startom w uprawie.
Zobacz także: Uwaga! Skrzypionka już na pszenicy. Czym pryskać?
