Ramularioza powodowana jest przez grzyb Ramularia collo-cygni. To choroba ciepłego, a jednocześnie wilgotnego klimatu. Mimo to objawy jej są już u nas znajdowane, a diagnostyka mikroskopowa potwierdza sprawcę tej choroby. Jak ją rozpoznać, jak się rozwija oraz jak ją zwalczać?
Choroba jest niebezpieczna głównie dla jęczmienia ozimego. W latach epidemicznych w północno-zachodnich Niemczech oraz południowo zachodniej Francji odpowiada na niechronionych plantacjach za spadek plonu nawet o ponad 50%. To jedna z chorób liści zaliczanych do grupy plamistości.
Toksyna aktywowana światłem
Objawy ramulariozy pojawiają się zwykle w okresie kłoszenia jęczmienia, choć do infekcji dochodzi wcześniej. Początkowo rozwój choroby ma przebieg bezobjawowy. Pojawienie się symptomów w okresie kwitnienia wynika ze splotu tej fazy z momentem stresu pokarmowego i środowiskowego. Grzyb już w fazie bezobjawowej tworzy toksynę (rubelinę). Jest ona światłoczuła i po aktywacji słońcem, które w tym okresie zwykle intensywnie świeci, rozpoczyna dzia...
