W naszych warunkach na zbożach pojawić mogą się 2 gatunki skrzypionki:
- zbożowa
- i błękitek.
Ta pierwsza jest nieco większa (chodzi o chrząszcze) i ma czerwonawą głowę. Druga nieco mniejsza jest cała czarna. Ich szkodliwość jest podobna, a rozróżnienie gatunku nie ma wpływu na strategię zwalczania. Chrząszcze wiosną przenoszą się z traw na zboża i mogą w ten sposób zawlec na nie np. choroby wirusowe.
Uwaga na skrzypionki!
Szkodnik występuje praktycznie we wszystkich gatunkach zbóż. Przy takiej strukturze zasiewów, jaką mamy, czyli z przewagą zbóż szkodnik będzie się pojawiać zawsze. W naszych warunkach klimatycznych w roku rozwija się jedno pokolenie. Larwy mogą uszkadzać zboża od początku fazy liścia flagowego do dojrzałości mlecznej ziarna, a nawet dłużej. Pamiętajmy, że skrzypionki pojawiają się nie tylko na zbożach ozimych, ale także jarych, dla których larwy są wyjątkowo niebezpieczne.
Zobacz także: Zamierające kłoski - zanikanie kłosków na szczycie kłosa
Czym zwalczać skrzypionkę?
Na dziś rejestr środków ochrony roślin bazuje na 7 substancjach. Są to:
- lambda-cyhalotryna,
- acetamipryd,
- gamma-cyhalotryna,
- cypermetryna,
- deltametryna,
- esfenwalerat,
- flupyradifuron.
Niestety, tylko dwie z nich nie są pyretriodami, których skuteczność w temperaturze powyżej 20°C jest mocno ograniczona. Ponadto pyretroidy na roślinie działają powierzchniowo, więc jeśli szkodnik się z nimi nie zetknie, to nie zostanie zwalczony. Dodatkowo ich działanie jest bardzo krótkie, a w niesprzyjających warunkach, czyli np. zbyt wysokiej temperaturze ich działanie liczone jest nie w dniach, a raczej w godzinach. Wgłębnie i systemicznie działa jedynie acetamipryd.
Kiedy wykonać oprysk na skrzypionkę?
Przypomnijmy, że sygnałem do zabiegu zwalczania skrzypionki według integrowanej ochrony roślin jest obecność 1–1,5 larwy/źdźble w przypadku zbóż ozimych i 0,5–1 larwa/źdźble w przypadku zbóż jarych, dla których szkodnik jest groźniejszy.
Jacek Daleszyński
Fot: Katarzyna Sierszeńska
