StoryEditor

Ile kosztują wyroby i mięso bezpośrednio od rolników?

Inflacja dotyka każdy dział gospodarki w kraju. Koszty produkcji także rosną. Czy w gospodarstwach, gdzie sprzedawane i wytwarzane są wędliny i mięso obserwujemy wzrost kosztów produkcji i cen? Zapytaliśmy rolników, jak wygląda sytuacja. 
02.10.2022., 13:10h
Hodowcy bydła mięsnego i trzody również odczuwają wzrost kosztów produkcji, ale także usług, z których korzystają rolnicy sprzedając swoje produkty. Mimo, wszystko rolnicy, którzy przestawili swoje gospodarstwa na sprzedaż bezpośrednią lub RHD, nie zamierzają z tego rezygnować, bo nawet przy wyższych kosztach produkcji, jest dochód i przede wszystkim satysfakcja.

Jednak są i tacy, którzy traktują RHD, jako dodatkowe źródło dochodu i przy obecnych kosztach nie opłaca się przetwórstwo i sprzedaż mięsa, więc np. świnie sprzedają w skupie. 

Wzrost kosztów produkcji uderza w hodowców bydła

- Sama cena transportu z 2,5 zł/km wzrosła do 4,5 zł/km. Znacząco wzrosły ceny energii i koszty pracownicze. Za obróbkę kg mięsa trzeba było zapłacić 2 zł teraz trzeba zapłacić 4 zł/kg. W 2019 r. cena mięsa burgerowego, czyli najtańszych elementów tuszy wołowej w hurcie kształtowała się na poziomie 28 zł/kg, w tym momencie jest to 46 zł/kg. Można powiedzieć, że ceny wzrosły o około 30-40%. Przekłada się to niestety na zatory płatnicze w szeroko pojętej gastronomi, a uwielbiane przez Polaków burgery niestety oprócz w zrostu cen mają mniejszą zawartość mięsa np....
Pozostało 82% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 22:33