Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Niemcy też mają swoją aferę mięsną

05.02.2019

Drukuj

Niemcy też mają swoją aferę mięsną

Artykuł dostępny

Materiał opublikowała Soko Tierschutz  –  organizacja non-profit założona w Niemczech w 2013 roku, która twierdzi, że jest oddana prawom zwierząt, a także ochronie środowiska i konsumentom. Finansuje się wyłącznie ze składek członkowskich i darowizn. Publikacje stowarzyszenia wielokrotnie prowadziły do zainteresowania mediów, np. w grudniu 2017 r. organizacja opublikował tajne zdjęcia, zrobione w rzeźni w Düren (Północna Nadrenia-Westfalia). Ubojnia zaopatrywała w hamburgery m.in. McDonald's. Ujawniono wtedy nieprawidłowe ogłuszanie świń i bydła, a także poważne uchybienia w uboju.

r e k l a m a

Ostatnie ujawnione przez organizację nieprawidłowości dotyczą rzeźni w Bad Iburg (Dolna Saksonia) – Karl Temme GmbH. Firma biła około 150 sztuk bydła tygodniowo; miała również licencję na produkcję mięsa ekologicznego. Zakład zamknięto po tym jak ujawniono, że prowadzi nielegalny proceder uboju chorych zwierząt oraz przerabia padlinę. W aferę zamieszany był cały łańcuch ludzi – od hodowców, przez handlarzy bydła aż po inspekcję weterynaryjną i ubojnię.

Proceder filmowano od 20 sierpnia do 25 września. Założyciel organizacji –  Friedrich Mülln powiedział –  „w okresie monitorowania naliczyliśmy co najmniej 168 zwierząt, które żywe przeciągnięto z ciężarówki do rzeźni i osiem, które prawdopodobnie nie żyło”. Z nagranych materiałów wynika, że chore krowy dostarczało co najmniej 8 firm. Materiał pojawił się na You Tube i w TV Stern.

Polecany artykuł

Jerzy Wierzbicki: Trzeba wzmocnić inspekcję i siatkę ubojni

Na ślad afery członkowie Soko wpadli w maju – ujawniono wtedy poważne uchybienia u hodowcy około 700 krów w Saksonii-Anhalt. Podejrzane było to, że krowy transportowano aż 320 km do rzeźni w Bad Iburg , podczas gdy lokalna była tuż za rogiem.


Gdy materiał został opublikowany w mediach, głos zabrała nawet minister rolnictwa Dolnej Saksonii Barbara Otte–Kinast, potępiając przed wszystkim osoby, które mogły zgłosić to władzom anonimowo, ale tego nie zrobiły. Podkreśliła, że przez takie praktyki cierpi wizerunek rolnictwa, które potem ma problem z akceptacją społeczną (magazyn regionalny NDR „Hello Niedersachsen”).

Niemiecka afera nie odbiła się tak szerokim echem w Europie jak wydarzenie w Polsce. Hodowcy podejrzewają, że komuś zależy na tym, by zdyskredytować nasze mięso w Europie. Zdarzenia w Polsce i Niemczech są bardzo podobne, tymczasem Francja, Finlandia, Czechy, Słowacja ostrzegają przed kupnem tylko polskiego mięsa…

Film pokazujący proceder w niemieckiej ubojni możesz zobaczyć TUTAJ.

Fot. Pixabay

Polecane dla Ciebie:

article icon

Susza na polach – skracać zboża czy nie?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii