StoryEditor

Chiny muszą importować więcej wieprzowiny z UE

Znaczący spadek produkcji i wysokie ceny krajowej wieprzowiny zmusiły Chiny do zwiększenia importu tego produktu z krajów Unii Europejskiej. Decyzję tę umocnił fakt spadającej wartości euro w stosunku do amerykańskiego dolara.
12.02.2016., 11:02h

Właśnie z tego powodu w 2015 r. import mięsa świeżego i mrożonego (bez podrobów) wzrósł w skali roku o 38%, osiągając poziom 777,5 tys. ton. Chińska wieprzowina była tak droga w 2015 r., że w konsekwencji różnica w cenie pomiędzy krajową a importowaną wynosiła nawet 50%, i to pomimo spadku wartości waluty. Natomiast jednocześnie osłabienie wartości euro w obliczu umocnienia się dolara amerykańskiego (chiny ściągają także bardzo duże ilości mięsa z USA) sprawiło, że unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna dla chińskich odbiorców.

W omawianym czasie Państwo Środka posiłkowało się głównie dostawami wieprzowiny z krajów UE (580,1 tys. ton, czyli ¾ całkowitego importu, było to też aż o 57% więcej niż przed rokiem), w tym głównie z: Niemiec, Hiszpanii, Danii, Francji i Wielkiej Brytanii.  ag, na podst. FAPA

Fot. Janusz

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. maj 2024 10:28