Import warchlaków z Danii – czy to fundament czy słaby punkt polskiej produkcji?
Do Polski co roku przyjeżdża ponad 7 mln warchlaków z Danii. Jesteśmy uzależnieni od tamtejszej produkcji prosiąt, tak więc każda zmiana, każde zawirowanie na duńskiej arenie możemy boleśnie odczuć w polskich tuczarniach, ale też w zakładach mięsnych.
Od lat bezskutecznie próbujemy odbudować pogłowie stada podstawowego loch, by uniezależnić się od duńskiego rynku prosiąt do tuczu. Podczas X Forum Rolników i Agrobiznesu w sesji poświęconej produkcji świń będziemy mówić o tym, co dalej z prosiętami i produkcją w Danii. To temat szczególnie interesujący dla tysięcy gospodarstw funkcjonujących w cyklach otwartych, ale też dla tych, którzy produkują prosięta do dalszego tuczu.
To również zagadnienie, które ma niemałe znaczenie w kształtowaniu się cen żywca wieprzowego w Europie. Dlatego specjalnie dla Was zaprosiliśmy dyrektora Duńskiej Rasy ds. Wieprzowiny i Mięsa, który odpowie na pytanie – czy Polska będzie miała skąd brać warchlaki do tuczu?
Ekoterroryzm i czarny PR dla mięsa
Ciekawie zapowiada się również debata na temat czarnego PR dla mięsa i blokowaniu inwestycji. Razem z naszymi ekspertami oraz przedstawicielami organizacji pozarządowych będziemy debatować jak i czy będziemy mieli szanse rozwijać produkcję trzody chlewnej w Polsce. Zaprosiliśmy do niej: Alinę Ojdanę producentkę świń oraz członka Krajowej Rady Wieprzowiny, Piotra Włodawca, producenta świń i radcę prawnego oraz Małgorzatę Szadkowską, prezes CIWF.
Zapraszamy! Zapisujcie się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona – forum.topagrar.pl. Do zobaczenia!

