W odpowiedzi na nadwyżkę w sektorze spożywczym Chiny wzywają swoich czołowych hodowców trzody chlewnej do zmniejszenia stad loch hodowlanych o około 2%. Hodowcy mają się spotkać w tym tygodniu, aby omówić skuteczne rozwiązanie problemu zmniejszenia stad loch o prawie 1 milion sztuk, donosi portal informacyjny Bloomberg. Według chińskiego, wspieranego przez państwo, oficjalnego stowarzyszenia hodowców zwierząt gospodarskich, powinno to skutecznie ograniczyć produkcję wieprzowiny.
Zobacz też: Ceny tuczników: niewielkie podwyżki przy niższej podaży. Ile płacą ubojnie?
Dlaczego Chiny chcą zmniejszyć produkcję wieprzowiny?
Chiny są wiodącym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. Według oficjalnych danych, na koniec czerwca w chińskich fermach znajdowało się 40,43 miliona loch. W ostatnich latach Chiny dążyły do znacznego zwiększenia produkcji wieprzowiny i zmniejszenia swojej zależności. W tym celu zbudowały między innymi ogromne fermy trzody chlewnej.
Jednak spożycie mięsa jest obecnie raczej ograniczone, ponieważ spowolnienie gospodarcze obciąża siłę nabywczą konsumentów. Ceny wieprzowiny spadły w ciągu ostatniego roku o prawie 20%. Chiny zorganizowały niedawno serię spotkań, aby omówić ograniczenie produkcji wieprzowiny. Jest to również sygnał zaangażowania Pekinu we wspieranie cen wieprzowiny, najpopularniejszego mięsa wśród Chińczyków.
Ograniczenia produkcji trzody w Chinach – szczegóły planu
Według stowarzyszenia hodowców na spotkaniu w przyszłym tygodniu omówione zostaną również sposoby kontroli masy ciała tuczników przeznaczonych na ubój i ograniczenia okresu tuczu poubojowego. Władze zaapelowały również do innych sektorów o zajęcie się problemem nadpodaży i zachowanie ostrożności przy tworzeniu nowych mocy produkcyjnych.
Źródło: topagrar.com
