StoryEditor

Hiszpania – droga do mistrzostwa

Warta 15 mld euro produkcja świń w Hiszpanii jest jedną z najnowocześniejszych na świecie. Sektor ten jest w pełni zintegrowany. Tylko 10% hodowców jest niezależnych.
21.11.2018., 16:11h
Obecnie trzoda chlewna w Hiszpanii liczy 50 milionów zwierząt. Sektor trzody chlewnej produkowanej w Hiszpanii reprezentuje 38% całej produkcji zwierzęcej, o obrocie finansowym wartym 15 miliardów euro, co odpowiada 1,38% wartości PKB. Przemysł związany z trzodą chlewną to czwarty w kolejności sektor przemysłowy w tym kraju.

Zatrudnia bezpośrednio 300 tys. pracowników i około miliona osób powiązanych pośrednio z branżą. Aż 70% produkcji  trzody chlewnej to firmy zintegrowane, 20% zrzeszenia producentów i jedynie 10% niezależni hodowcy. Hiszpania w ostatnich 20 latach przestała być krajem wyłącznie importującym wieprzowinę, stając się jej poważnym eksporterem, osiągając 170% samozaopatrzenia rynku krajowego w roku 2017.
Powodem tej przemiany były:
  1. Zmiany prawne: W celu ochrony środowiska, kontroli zdrowia i bezpieczeństwa żywności (po zwalczeniu ASF w latach 90.), ograniczona została maks. wielkość fermy, zwiększona minimalna odległość między gospodarstwami, a także zaostrzono wymogi środowiskowe.
  2. Lepsza wydajność produkcji: Hiszpania jest importerem zbóż (30–50% rocznie), co zmusza ją do przyjęcia technologii żywieniowych optymalnie wykorzystujących pasze i najbardziej wydajnego modelu produkcji.
  3. Przemysł spożywczy: Fermy stosują najnowsze rozwiązania technologiczne, by zapewnić produkt wysokiej jakości, o właściwym okresie przydatności do spożycia, a przede wszystkim bezpieczeństwo żywności, czego szczególnie poszukują kraje importujące mięso.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 21:15