Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Lewamizol w importowanej do Polski wieprzowinie

07.03.2019

Drukuj

Lewamizol w importowanej do Polski wieprzowinie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (ang. Rapid Alert System for Food and Feed, w skrócie RASFF) służy do wymiany informacji pomiędzy organami urzędowej kontroli w Europie będącymi członkami tego systemu. 

21 lutego br. w systemie pojawiła się informacja o wykryciu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych – lewamizolu (50,2; 85,8 μg /kg) w wieprzowinie. 

Lewamizol to substancja aktywna wykorzystywana w odrobaczaniu trzody chlewnej. 

O wykryciu substancji powiadomienie do RASFF wysłała Belgia, która mięso to rozdystrybuowała wcześniej między innymi do Polski, Austrii, Chorwacji, Czech, Wybrzeża Kości Słoniowej, Danii, Estonii, Holandii, Finlandii, Gruzji, Francji i Luksemburga. 

Wieprzowina jak donosi Wirtualna Polska, która uzyskała informacje z Ministerstwa Rolnictwa pochodziła nie z samej Belgii, ale z Barbadosu. To państwo znajdujące się na Małych Antylach, leżące na Oceanie Atlantyckim przynależące do Ameryki Północnej. Głową państwa co ciekawe jest monarcha Wielkiej Brytanii Elżbieta II, a zarządza nią gubernator. Co w takim razie wieprzowina z Barbadosu robi w Polsce? 

– Ministerstwo Rolnictwa potwierdziło Wirtualnej Polsce, że 38 sztuk świń ubitych na Barbadosie trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 świnie pojechały do woj. łódzkiego. 9,9 ton mrożonych serc trafiło do przetwórni niedaleko Łodzi. Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji – czytamy na portalu WP. 

O dalszym toku tej sprawy będziemy informować na bieżąco.

oprac. kol na podst. ec.europa/wp.pl
Fot. MemoryCatcher on Pixabay

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ciepły i szczelny dach

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody