StoryEditor

Wieprzowina w Rosji tańsza niż drób

W niektórych regionach Rosji hurtowe ceny wieprzowiny spadły poniżej cen mięsa drobiowego - poinformował prezes rosyjskiej agencji konsultingowej Agrifood Strategies, Albert Davleyev.
03.11.2020., 12:11h

Prezes agencji obliczył, że w maju tego roku ceny wieprzowiny spadły do 90 rubli (1,10 dolara) za kg.

- Rosnąca produkcja wieprzowiny w nowoczesnym handlu detalicznym - sieciach supermarketów, dyskontach, sklepach typu convenience i sklepach spożywczych - pozwoliła producentom zwiększyć udział świeżej, schłodzonej wieprzowiny w asortymencie produktów, zmniejszając dodatkowe koszty związane z produkcją i obsługą mrożonek. Presja ze strony producentów wieprzowiny zmusiła dostawców mięsa drobiowego do obniżenia cen, powodując ogólną redukcję cen konsumpcyjnych mięsa - powiedział Davleyev. Jak podkreślił, w ostatnich latach zarówno ceny wieprzowiny, jak i drobiu w Rosji stale spadają.


Niskie marże

- Rentowność hodowców świń jest coraz niższa wraz ze spadkiem cen i proces ten trwa. W rezultacie marże producentów wieprzowiny spadły z 30-35% kilka lat temu do 5-10% i nadal spadają pod presją rosnącej konkurencji ze strony dużych korporacji, które mają spionizowane własne grunty, przetwórstwo pasz, hodowlę, ubojnie, przechowywanie i dystrybucję. Niektóre koszty ich produkcji są rekompensowane przez szybko rosnący eksport, który zapewnia dobre dochody w twardej walucie z tanich produktów ubocznych i podrobów ze świń - powiedział prezes rosyjskiej agencji konsultingowej Agrifood Strategies. Jego zdaniem, taki proces nie może trwać wiecznie i wkrótce dalszy spadek cen nieuchronnie będzie musiał się zatrzymać, gdy rentowność biznesu osiągnie 3-5%. A wieprzowina nigdy nie będzie w stanie konkurować cenowo z mięsem drobiowym, tylko ze względu na współczynnik konwersji paszy, który wynosi 1,7-1,8 u brojlerów i 2,2-2,7 u świń.


Ciągłe wybuchy ASF

Davleyev uważa, że wraz ze spadkami cen następuje również drastyczna redukcja sektora rolnictwa przydomowego, który został poważnie dotknięty przez ciągłe wybuchy afrykańskiego pomoru świń. Ponadto istnieją wymuszone ograniczenia w odniesieniu do stad świń w małych i przydomowych fermach przez federalne i regionalne władze weterynaryjne.

Gospodarstwa przydomowe miały historycznie najwyższe koszty produkcji we wszystkich segmentach rosyjskiego przemysłu trzody chlewnej.

Przemawiając na początku tego roku Jurij Kowalow, przewodniczący Rosyjskiego Związku Producentów Wieprzowiny (RUPP), stwierdził jednak, że pandemia Covid-19 może spowodować ożywienie chowu przydomowego.

- Niektóre regiony Rosji zaczęły bezpłatnie dostarczać prosięta ludziom, aby złagodzić negatywny wpływ Covid-19 i ogólnokrajową blokadę wprowadzoną w celu spowolnienia rozprzestrzeniania się wirusa na spożycie białka - powiedział.

Źródło: www.pigprogress.net

Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 07:46