StoryEditor

Ekologiczna uprawa lawendy lekarskiej: pomysł na biznes Anny Sitek. Czy to ciężki kawałek chleba?

Z małej, rodzinnej plantacji powstało gospodarstwo, które dziś znane jest z rzemieślniczej produkcji ekologicznych przetworów spożywczych z lawendy. I to jakich! Poznaj fioletowy świat Anny Sitek z malowniczej Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Maria Sikorska
04.11.2025., 18:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Czy uprawa lawendy lekarskiej jest wymagająca?
  • Jaka jest historia Państwa Sitek z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, którzy postawili na ekologiczną uprawę lawendy

– Zawsze mówię, że lawenda sama do nas przyszła. W 2015 roku zaczęliśmy uprawiać lawendę lekarską, wykorzystując potencjał gospodarstwa, a rosły tutaj już dzikie, endemiczne bzy, czy stary sad. Dołożyliśmy wcześniej winnicę, ale z pomysłu bycia winiarzami przeszliśmy do bycia lawendziarzami – mówi z uśmiechem Anna Sitek, która wspólnie z mężem Michałem na malowniczej Jurze Krakowsko-Częstochowskiej aktywnie prowadzi 3 ha ekologiczne gospodarstwo rolne. Dziś znane jest z rzemieślniczej produkcji ekologicznych przetworów spożywczych z lawendy – syropów, octów, lemoniady lawendowej, czy konfitur. W Lavendziarni Stoki pierwszym produktem – i tym, od którego właściwie wszystko się rozpoczęło, był syrop z kwiatów lawendy.

image

Czy kobieta może być Bacą? Niesamowita historia Juhaski z Bacówki u Bucka

Czy lawendę można jeść?

– Naszą misją jest to, że lawendę się je – dodaje z zadowoleniem rolniczka. Niemniej podkreśla, że na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej uprawa lawendy jest bardzo trudna. Jedyne co na tym terenie jest dla niej na plus, to pH gleby. A pamiętajmy, że uprawa jest certyfikowana.

– Najbardziej cieszy mnie certyfikacja ekologiczna. Teraz możemy umieszczać na naszych produktach unijny zielony listek – to dla mnie bardzo osobiste osiągnięcie. Z syropu z kwiatów lawendy jesteśmy szczególnie dumni – ma on znak jakości "Poznaj Dobrą Żywność", przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – zwraca uwagę pani Anna.

Jak zatem udało się Państwu Sitek z sukcesem rozwinąć lawendowy biznes? Zachęcam do obejrzenia reportażu, a przeczytać więcej możecie w najnowszym numerze top agrar Polska 11/2025 w naszej rubryce "Z pasją na wsi", którą prowadzi znana i lubiana dziennikarka – Maria Sikorska.

image
Maria Sikorska, dziennikarka telewizyjna, autorka programu "Z klimatem i z pasją", prezeska Stowarzyszenia Liderki Innowacji.
FOTO:
Maria SikorskaMaria Sikorska
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 13:45