StoryEditor

Szparagowe wypustki wcześniej

Szparagi w tym roku pojawiły się wcześniej. Zwykle szparagowe żniwa rozpoczynają się w trzeciej dekadzie kwietnia, w tym, pierwsze sprzedawano przed Wielkanocą.
01.05.2014., 08:05h

Jeszcze 10 lat temu szparagi były naszymi warzywami eksportowymi. Teraz – trafiają głównie na polskie stoły. Roczna produkcja w Polsce sięga około 5 tysięcy ton.
Na całym świecie szparagi uprawiane są na obszarze 221,0 tys. ha, z czego 91,0 tys. ha położone jest w Azji, 67,0 tys. ha w obydwu Amerykach oraz 60,0 tys. ha w Europie. Globalne zbiory szparagów szacowane są na około 1,0 mln ton rocznie.

Według danych Polskiego Związku Producentów Szparaga w Polsce stopniowo maleje liczba najmniejszych plantacji. Przybywa z kolei plantacji kilkudziesięcio- i kilkusethektarowych odpowiednio wyposażonych w maszyny i sprzęt do sortowania zbiorów.

W ostatnim dniu kwietnia za 0,5-kilogramowy pęczek na WGRO w Poznaniu płacono 2–4 zł, na rynku hurtowym w Łodzi 5–10 zł, a w podwarszawskich Broniszach 8–15 zł za kilogram.

Oficjalne rozpoczęcie sezonu zaplanowano na 6 maja, tradycyjnie w Hotelu Rzymskim w Poznaniu. Spotkanie pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga z prezesem Marianem Jakobsze oraz Uniwersytetu Przyrodniczego z prof. Mikołajem Knaflewskim ma na celu propagowanie spożycia szparagów w Polsce. kw

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. maj 2024 15:31