StoryEditor

FAO: ceny żywności biją rekordy. W ciągu miesiąca wzrosły o 4%

Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), ceny żywności na świecie biją kolejne rekordy. 
06.03.2022., 18:03h
Według FAO, ceny żywności w lutym były o 3,9% wyższe niż w styczniu i o 24,1% powyżej poziomu sprzed roku. Co więcej, stanowi to nowy rekord w historii, przekraczając poprzedni szczyt z lutego 2011 roku o 3,1 punktu.

 
Oleje roślinne


Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO odnotował wzrost o 8,5% w stosunku do poprzedniego miesiąca, osiągając nowy rekordowy poziom. Taki stan rzeczy zawdzięczamy głównie rosnącym cenom oleju palmowego, sojowego i słonecznikowego. W lutym międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły drugi miesiąc z rzędu z powodu utrzymującego się globalnego popytu importowego, który zbiegł się m.in. z zmniejszonymi możliwościami eksportu z Indonezji, wiodącego światowego eksportera oleju palmowego. Ceny oleju sojowego rosły z powodu pogarszających się perspektyw produkcji soi w Ameryce Południowej, zaś ceny oleju słonecznikowego z powodu zakłóceń w regionie Morza Czarnego.

Produkty mleczne


Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO był w lutym średnio o 6,4 proc. wyższy niż w styczniu, do czego przyczyniły się niższe niż oczekiwano dostawy mleka w Europie Zachodniej i Oceanii, a także utrzymujący się popyt importowy, zwłaszcza z Azji Północnej i Bliskiego Wschodu.

Zboża


Wskaźnik cen zbóż FAO wzrósł o 3% w porównaniu z poprzednim miesiącem, na co wpływ miały rosnące notowania najważniejszych zbóż, przy czym międzynarodowe ceny kukurydzy wzrosły o 5,1%, co było wynikiem połączenia ciągłych obaw o stan upraw w Ameryce Południowej, niepewności co do eksportu kukurydzy z Ukrainy oraz rosnących cen pszenicy. 

Światowe ceny pszenicy wzrosły o 2,1%, co w dużej mierze odzwierciedlało niepewność co do globalnych przepływów dostaw z portów Morza Czarnego. 

Międzynarodowe ceny ryżu wzrosły o 1,1%, do czego przyczynił się silny popyt na ryż ze strony nabywców z Azji Bliskiego Wschodu oraz aprecjacji walut niektórych eksporterów w stosunku do dolara amerykańskiego.


Mięso


Wskaźnik cen mięsa FAO wzrósł o 1,1 proc. w stosunku do stycznia, a międzynarodowe notowania wołowiny osiągnęły nowy rekordowy poziom w związku z dużym światowym popytem importowym przy ograniczonych dostawach bydła rzeźnego w Brazylii i wysokim zapotrzebowaniem na odbudowę stada w Australii. Podczas gdy ceny wieprzowiny wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt wewnętrzny i zmniejszone dostawy wieprzowiny w UE i USA, ceny owiec i drobiu spadły, po części z powodu, odpowiednio, wysokich dostaw eksportowych w Oceanii i zmniejszonego importu przez Chiny po zakończeniu Święta Wiosny.


Cukier


Wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 1,9 proc. ze względu na korzystne perspektywy produkcji w głównych krajach eksportujących, takich jak Indie i Tajlandia, a także lepsze warunki uprawy w Brazylii.

Oprac. na postawie FAO
Fot. Envanto Elements 
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 10:30