StoryEditor

Karp na Święta – zupełnie inny rok

Ten rok w hodowli ryb słodkowodny był inny niż poprzednie: rybacy przestali się zmagać z niedoborem wody, który był spowodowany kilkuletnią suszą. Niższe temperatury spowodowały jednak, że w wielu stawach hodowlanych przyrost masy ryb latem był mniejszy.
22.12.2020., 16:12h
Zakończyły się trwające kilka tygodni jesienne odłowy karpi. Teraz klienci odbierają z magazynów.

Coraz więcej supermarketów wycofuje się ze sprzedaży żywej ryby, dlatego rybacy coraz częściej inwestują w przetwórnie.

Polska jest liderem w produkcji karpia w Europie, a Opolszczyzna na trzecim miejscu w kraju, gdzie jest ponad trzy tysiące hektarów stawów hodowlanych.

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 12:32