StoryEditor

Tjarda Klimp nową szefową Vion: idą duże zmiany w przemyśle mięsnym

Przemysł mięsny w Europie przechodzi zmiany. Vion, jeden z gigantów branży, mianuje nowego dyrektora generalnego. Sprawdź, jak Tjarda Klimp pokieruje przyszłością firmy.

22.09.2024., 14:00h

Zmiana kierownictwa Vion

W firmie Vion, jednym z największych europejskich przetwórców mięsa z siedzibą w Boxtel (Holandia), szykują się znaczące zmiany. Z końcem 2024 roku na stanowisku dyrektora generalnego zajdą zmiany. 

Ronald Lotgerink ustąpi miejsca dotychczasowej dyrektor finansowej Tjardzie Klimp, która pełni tę funkcję w zarządzie firmy od 2021 roku. Nowa szefowa przejmie stery firmy w momencie, gdy ta kończy kluczowy etap restrukturyzacji, wprowadzony w ramach programu „Change that Matters”.

Zobacz też: Ranking ubojni 2023: Oto dziesięć największych rzeźni w Niemczech

Vion walczy z konkurencją i rosnącymi kosztami na rynku mięsa

Jak zaznaczają przedstawiciele Vion, firma, podobnie jak cała branża mięsna, zmaga się z szeregiem poważnych wyzwań. W ostatnich latach branżę dotknęły takie problemy jak afrykański pomór świń, spadek liczby hodowanego bydła, rosnące koszty oraz zmniejszone zapotrzebowanie na mięso. Dodatkowo Vion, skupiona wcześniej na rynkach eksportowych, głównie w Niemczech, staje w obliczu rosnącej konkurencji ze strony firm z krajów o niższych kosztach pracy, takich jak Brazylia czy Stany Zjednoczo...

Pozostało 65% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. październik 2024 16:56