StoryEditor

Za drób nadal płacą więcej

Już od ponad miesiąca ceny skupu żywca drobiowego ulegają regularnym podwyżkom. Czy ten trend nie trwa już za długo? Czy za chwilę nie nastąpi załamanie? – pytają podejrzliwie ubojnie drobiu oraz sami rolnicy.
15.03.2017., 14:03h

Wielkanoc już za pasem a im bliżej święta, tym zazwyczaj sprzedaż mięsa spada z uwagi na przesycenie towarem. Automatycznie wiąże się to ze spadkiem ceny skupu.


Cena nadal rośnie

Trend zwyżkowy utrzymuje się już szósty tydzień, co jest związane nie tylko z przedświątecznymi zakupami sklepów oraz hurtowni, ale także ze zmniejszoną ilością żywca drobiowego na rynku. Z rozmów z przedstawicielami działów surowcowych wynika, że ilość drobiu w transportach zależy od regionu, nie mniej jednak w kolejnym tygodniu prawdopodobnie żywca będzie już więcej. Tym samym, cena albo zacznie spadać, albo przynajmniej pozostanie na tym samym poziomie.


Dynamika wzrostów jednak spada…

W tym tygodniu podwyżki nie są już tak dynamiczne jak przed weekendem, bo wynoszą zazwyczaj około 5 gr/kg netto (w poprzedniej sondzie wynosiły one około 10 gr/kg netto). W opinii ubojni, w dalszym ciągu na krajowym rynku nadal ilość drobiu jest ograniczona. Jest to wynik szalejącej już praktycznie w całym kraju grypy ptaków. Rosnąca liczba likwidowanych (z uwagi na obecność wirusa H5N1) stad sprawia, że drobiu jest coraz mniej na rynku. Stan ten jednak powoli ulega zmian...

Pozostało 54% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 14:36