Zdrowa żywność trafi do szkół – premier podpisał rozporządzenie

Premier Mateusz Morawiecki podpisał rozporządzenie w sprawie dofinansowania dostarczania do szkół porcji owoców i warzyw oraz mleka. Wartość programu promującego zdrowe żywienie wśród uczniów to ok. 228 mln zł.
Program dla szkół jako mechanizm Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej jest realizowany od roku szkolnego 2017/2018. W latach wcześniejszych funkcjonowały w tym obszarze dwa niezależne od siebie mechanizmy unijne, czyli „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Łączny unijny budżet na realizację powyższego programu dla 28 państw członkowskich Unii Europejskiej wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro.
Polska na realizację programu dla szkół w roku szkolnym 2019/2020 otrzymała łącznie kwotę 25,5 mln euro czyli ok. 110 mln zł. W tym na komponent owocowo-warzywny 14,5 mln euro, a na komponent mleczny 11 mln euro.
W celu zintensyfikowania działań skierowanych na promowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej właściwych nawyków żywieniowych, dopuszcza się dofinansowanie programu szkolnego z budżetów krajowych poszczególnych państw członkowskich. Krajowa alokacja na wsparcie dystrybucji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw w placówkach oświatowych z krajowego i unijnego budżetu wyniosła 128,1 mln zł.
Polska na realizację programu dla szkół w roku szkolnym 2019/2020 otrzymała łącznie kwotę 25,5 mln euro czyli ok. 110 mln zł. W tym na komponent owocowo-warzywny 14,5 mln euro, a na komponent mleczny 11 mln euro.
W celu zintensyfikowania działań skierowanych na promowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej właściwych nawyków żywieniowych, dopuszcza się dofinansowanie programu szkolnego z budżetów krajowych poszczególnych państw członkowskich. Krajowa alokacja na wsparcie dystrybucji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw w placówkach oświatowych z krajowego i unijnego budżetu wyniosła 128,1 mln zł.
“Dopłata krajowa pozwala na efektywne kontynuowanie realizacji głównych celów programu dla szkół, którymi są promowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia i odżywiania się, a tym samym przeciwdziałanie nadwadze. Kwestia ta jest szczególnie istotna zważywszy na ogłoszoną przez Światową Organizację Zdrowia epidemię otyłości. W materiałach naukowych zwraca się uwagę na bardzo niebezpieczne skutki zdrowotne nadmiernej otyłości prowadzące do chorób układu krążenia, nadciśnienia, udarów, cukrzycy, niektórych nowotworów, jak również problemów natury psychicznej związanych z obniżoną samooceną, stanami lękowymi i depresjami. Jak wskazują eksperci z zakresu żywienia w profilaktyce otyłości, to właśnie systematyczne spożywanie małych porcji owoców i warzyw oraz mleka może okazać się kluczowe, by w przyszłości uniknąć tej choroby cywilizacyjnej. Tym istotniejsze jest, aby z właściwymi działaniami dystrybucyjno -promocyjnymi dotrzeć do jak najszerszego grona dzieci i młodzieży szkolnej” - napisano w uzasadnieniu rozporządzenia.
Powyższe propozycje budżetu programu dla szkół na rok szkolny 2019/2020 pozwolą na dystrybucję do każdego dziecka z tej grupy docelowej 84 porcji owoców i warzyw oraz 80 porcji mleka i przetworów mlecznych w ciągu roku szkolnego 2019/2020. Przedłożona propozycja uwzględnia stanowisko Ministerstwa Zdrowia, które wskazuje na konieczność utrzymania przewagi podaży porcji owocowo-warzywnych w stosunku do liczby porcji mlecznych.
Z programu pomocy skorzysta ponad 1,8 mln dzieci z klas I-V szkół podstawowych. Żywność będzie mogło dostarczać 305 producentów i dystrybutorów zatwierdzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. wk
Fot. A. Guz/KPRM
Z programu pomocy skorzysta ponad 1,8 mln dzieci z klas I-V szkół podstawowych. Żywność będzie mogło dostarczać 305 producentów i dystrybutorów zatwierdzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. wk
Fot. A. Guz/KPRM
Przeczytaj również
dzieciMateusz Morawieckimlekamleko w szkoleowoceowoce w szkolepremierRada Ministrówrozporządzenieszkoławarzywawarzywa w szkole