Już od kilku lat chwościk buraka pojawia się na plantacjach zdecydowanie wcześniej, już w czerwcu, ale także atakuje zdecydowanie dłużej, bo jeszcze we wrześniu, a to ze względu na przebieg pogody – zdecydowanie wyższe temperatury w tym miesiącu. Mając na uwadze, że w poprzednich paru sezonach chwościk pojawiał się częściej niż zwykle to bywało, ochronę fungicydową trzeba było także rozpocząć wcześniej.
Kiedy zabieg na chwościka?
Standardem już jest, że rolnicy wykonują pierwszy zabieg jeszcze w czerwcu. Przyjmując cykl rozwojowy chwościka, możemy założyć, że zabiegi powinniśmy wykonywać co 3 tygodnie, bo w teorii wtedy powinny pojawiać się nowe objawy. Zaczynając zatem od końca czerwca, teoretycznie musimy wykonać 5 zabiegów. W praktyce nie jest to jednak konieczne, bo każda plantacja będzie w różnym stopniu porażana, chociażby ze względu na warunki pogodowe, czy termin zbioru. Te jednak na najpóźniejszy zbiór mogą wymagać 4–5 zabiegów. W takim układzie można opierać się na preparatach kontaktowych z miedzią i siarką w pierwszym i ostatnim zabiegu, zatem 2–3 będą wykonane klasycznym fungicydem.
Zobacz także: Kiedy stosować bor w burakach? Jakie jeszcze mikroelementy potrzebuje?
W rejestrze dostępnych jest kilka substancji do zwalczania chwościka. Są to m.in.: difenokonazol, azoksystrobina, fluksapyroksad, mefentriflukonazol, tetrakonazol, fenpropidyna, protiokonazol, boskalid + piraklostrobina (mieszanina fabryczna), tebukonazol. Na wniosek Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, czasowe zezwolenie na stosowanie w buraku cukrowym otrzymała także mieszanina fenpikoksamidu z protiokonazolem. W strategii zwalczania chwościka trzeba także wziąć pod uwagę preparaty kontaktowe zawierające siarkę, miedź lub ich mieszaniny.
Jakie substancje wykorzystać do pierwszego zabiegu przeciwko chwościkowi? Zastosować preparaty kontaktowe czy tradycyjne fungicydy? O tym kiedy i jak dobrze wykonać pierwszy zabieg przeciwko chwościkowi – jak efektywnie zastosować preparaty kontaktowe rozmawiam z moim gościem – Mateuszem Krawczykiem z gospodarstwa Paul Polska sp. z o.o., w którym uprawia się ponad 500 ha buraków cukrowych.
