StoryEditor

Bydło mięsne: powstała lista 340 dobrych, zrównoważonych praktyk w ramach projektu BovINE

W końcowej konferencji w Brukseli (1 grudnia 2022 r.) wraz z partnerami projektu BovINE uczestniczyło ponad 250 osób z całej Europy, a także przedstawiciele DG Agri, DG Sante, Copa-Cogeca i EUFRAS. Zrównoważona hodowla bydła mięsnego będzie się dalej rozwijać dzięki pomysłom uczestników projektu i innowacyjnym rolnikom!
16.12.2022., 12:12h

Przez ostatnie trzy lata zespół BovINE (Beef Innovation Network Europe) wypracowywał schemat dobrych praktyk dla hodowców bydła mięsnego.

BovINE zrzesza konsorcjum 18 organizacji z 10 krajów europejskich. Nad identyfikacją potrzeb i rozwiązań pracowali eksperci, rolnicy, doradcy i naukowcy. W ciągu trzech lat odbył się szereg spotkań krajowych, ale także wspólnych z przedstawicielami z innych państw. Okazuje się, że dla jednych, to, co wydaje się oczywiste i standardowo stosowane w każdej oborze, dla innych jest nowością. W związku z tym hodowcy z różnych państw mogą się wiele od siebie nawzajem nauczyć.

 Projekt zakończył się 1 grudnia br. konferencją podsumowującą. Spośród bardzo wielu potrzeb rolników wybrano 32 najważniejsze. Na potrzeby odpowiedziano rozwiązaniami - przygotowano 340 dobrych praktyk, które hodowcy mogą zastosować w swoich oborach, poprawiając parametry hodowli lub opasu.

Wśród ciekawych praktyk można wymienić USG w wykrywaniu zapaleń płuc, aplikacje do obliczania efektywności produkcji i liczenia kosztów, przegląd automatycznych systemów żywienia bydła mięsnego, termodetekcja w szybkim wykrywaniu kulawizn u bydła, ciekawe szyby wentylacyjne do starych budynków czy technika Madigana w stymulacji słabego cielęcia po urodzeniu.

 Eksperci zaznaczają, że to nie koniec projektu i jeszcze wiele można razem osiągnąć, aby wymieniać doświadczenia, dobre praktyki i wiedzę, aby było łatwiej i efektywniej. W Polsce kierownikiem projektu był Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM.

Rolnicy są źródeł innowacji

- Projekt sieci BovINE wyraźnie pokazał, że rolnicy są sami w sobie istotnym źródłem innowacji, a tym samym odgrywają ważną rolę w poszukiwaniu i wdrażaniu rozwiązań dla stojących przed nimi wyzwań w zakresie zrównoważonego rozwoju – mówiła Maeve Henchion, Koordynator BovINE.

Prezentacje partnerów koncentrowały się na dzieleniu się dobrymi praktykami i rozwiązaniami z badań opartych na czterech tematach projektu: zdrowie i dobrostan zwierząt, odporność społeczno-ekonomiczna, wydajność produkcji i jakość mięsa oraz zrównoważenie środowiskowe.

Rozwiązania zostały zidentyfikowane przez partnerów projektu w celu zaspokojenia podstawowych potrzeb rolników, a następnie zestawione przez liderów tematycznych projektu i menedżerów sieci w dziewięciu krajach europejskich reprezentowanych w BovINE. 340 dobrych praktyk jest obecnie dostępnych dla wszystkich w serwisie BovINE Knowledge Hub (BKH).

- DG AGRI dostrzega i docenia cenną pracę BovINE polegającą na dostarczaniu wiedzy opartej na dowodach naukowych w celu tworzenia rozwiązań dla rolników, a także spostrzeżeń dla decydentów i wszystkich zainteresowanych stron. Innowacje BovINE przyczynią się do zagwarantowania, że produkcja zwierzęca odegra swoją rolę w zapewnieniu zrównoważonego i cyrkularnego systemu żywnościowego – mówił Diego Canga Fano z DG AGRI, nowo mianowany kierownik ds. badań.

- Dzięki ukierunkowanym interwencjom politycznym oraz wsparciu ze strony doradców rolnych i branżowych rozwiązania wskazane przez sieć BovINE i swobodnie dostępne w ramach BovINE Knowledge Hub, są gotowe do wdrożenia w całej Europie – Richard Lynch powiedział na koniec Kierownik Projektu BovINE.

Trzyletni projekt sieci BovINE finansowany przez UE kończy się 31 grudnia 2022 r. Więcej w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2023!

dkol/BovINE

Fot. Kolasińska

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 06:53