StoryEditor

Zapłata gotówką za maszynę – czy jest zgodna z prawem?

Sprzedaż droższych towarów może budzić wiele wątpliwości. Osoby chcące postępować zgodnie z prawem, zastanawiają się, czy płatności gotówkowe są mile widziane. A może lepiej wybrać przelew?

Roman Włodarz
26.01.2025., 12:00h

Pytanie Czytelnika: Jestem czynnym podatnikiem VAT i chcę sprzedać sąsiadowi maszynę rolniczą za 40 tys. zł netto. Sąsiad też jest czynnym podatnikiem VAT. Czy nabywca może zapłacić mi gotówką, bo moja księgowa w biurze podatkowym twierdzi, że takie transakcje powinny być wykonywane przelewem?

Płatności gotówkowe 

Dla pełnej odpowiedzi na tak postawione pytane istotne są informacje dodatkowe, przede wszystkim, czy nasz Czytelnik i nabywca maszyny, oprócz gospodarstwa prowadzą działalność gospodarczą (są przedsiębiorcami). Co do zasady rolnik nie jest przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy Prawo przedsiębiorców (art. 6.1.1) i z tego względu jest zwolniony z szeregu obowiązków. Zgodnie z ww. ustawą obecnie obowiązują zasady ustalania kwoty granicznej, powyżej której płatności pomiędzy przedsiębiorcami powinny być wykonywane za pośrednictwem rachunku bankowego – jest to kwota 15 tys. zł (art. 19). Warto przy tej okazji zwrócić uwagę, że przedsiębiorców obowiązuje też ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (DzU z 2014 r., poz. 455 ze zm.).

Przeczytaj także: Rolnicy mają spore długi. Jakie...

Pozostało 52% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
Roman WłodarzRoman Włodarz
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2026 10:09