StoryEditor

Duńczycy nadal zarabiają na prosiętach

Pomimo ostatniego spadku cen na europejskim rynku duńscy producenci świń nadal zarabiają. Jak koronakryzys wpłynął na pracę w chlewniach i ceny żywca w Danii, sprawdziliśmy u źródła. Zobaczcie wywiad z jednym z tamtejszych producentów prosiąt.
22.05.2020., 10:05h
Erik Pedersen prowadzi gospodarstwo w  Vangen, w północnej części Danii. Jego stado liczy 1260 loch, od których sprzedaje 46 tys. prosiąt w wadze 7 kilogramów. Pedersen zatrudnia w sumie 5 pracowników z Ukrainy, Chorwacji i Erytrei.

Na własnej skórze doświadczył perturbacji związanych z pandemią koronawirusa, gdyż został objęty 14-dniową kwarantanną w związku z podejrzeniem zakażenia koronawirusem. Choć w jego regionie tylko 36 osób ze 100 tysięcy zostało zakażonych, to on po spotkaniu ze znajomymi, którzy wrócili z Austrii zaczął odczuwać objawy choroby. Na szczęście jest zdrowy i wrócił do pracy.

Specjalnie dla top agrar Polska opowiedział, jak obecnie wygląda sytuacja w Danii.

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 08:25