🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kastracja bez skalpela – czy to możliwe?

23.03.2021

Drukuj

Kastracja bez skalpela – czy to możliwe?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jak pozbyć się knurzego piętna i nie narażać świń na cierpienie, związane z chirurgiczną kastracją? Jednym ze sposobów jest kastracja immunologiczna, o której pisaliśmy wielokrotnie na naszych łamach, jednak metoda ta bardzo nieśmiało wchodzi do polskich chlewni.


Zdaniem lek. wet. Szymona Nowaczyka z Gorzowa Wielkopolskiego, jest ona bezpieczna i skuteczna. Na fermach, którymi się opiekuje od ponad 5 lat, co miesiąc ok. 25 tys. knurów poddawane jest immunokastracji. Jest osobą z największym praktycznym doświadczeniem w tej materii w Polsce.


Jak to działa?


Na rynku dostępny jest tylko jeden preparat do immunokastracji – Improvac. Jest to analog GnRF – czynnika uwalniającego gonadotropiny. Działa jak szczepionka. Podajemy zwierzętom antygen, pierwsza dawka jest wskazaniem na to białko, a druga wywołuje odpowiedź układu odpornościowego świń, na skutek czego dochodzi do inaktywacji jąder. Wytwarzane przez organizm przeciwciała blokują wydzielanie hormonów. Jest to stan tymczasowy, trwa maksymalnie do 10 tygodni po podaniu 2. dawki – wyjaśnia zasadę działania praktyk.


Preparat jest przeznaczony do podawania od 8. tygodnia życia knurów, w dwóch dawkach, po 2 ml każda, w odstępie 4 tygodni. W praktyce lekarz podaje go świniom po raz pierwszy w wieku 14–15 tygodni i po raz drugi w wieku 18–19 tygodni. Świnie mogą zostać ubite po 4 tygodniach po podaniu drugiej dawki, do maksymalnie 10 tygodni.


– Przy pierwszym szczepieniu knury ważą około 40–45 kg, przy drugim 65–70 kg. By sprawnie przeprowadzić zabieg, zastawami zmniejszamy powierzchnię kojców. Jedna osoba podaje preparat, a jedna lub dwie, to zależy od liczebności zwierząt, zastawiają je zastawami. Szczepienie 500 knurków trwa 1,5–2 godziny – mówi Nowaczyk. Jego zdaniem trudniej jest podać preparat po raz pierwszy, mniejszym świniom. Są one bardziej ruchliwe. 70-kg tuczniki po pierwszej dawce, są wolniejsze i spokojniejsze.


Jest bezpieczny


r e k l a m a

Produkt podaje się podskórnie w trójkąt za uchem, wykorzystując specjalny automat, zabezpieczający przed nieudaną aplikacją. Lekarz zaznacza, że tak jak w przypadku innych szczepień, należy co 10–15 zwierząt zmieniać igły, które mają około 13–15 mm długości. Inaczej tępa i brudna igła spowoduje pojawienie się ropni.


– Szczepionka standardowo musi być przechowywana w warunkach chłodniczych. Na 2–3 godziny przed aplikacją należy ją wyjąć z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej – tłumaczy lekarz, zaznaczając, że tak jak po każdym szczepieniu, również po aplikacji tego preparatu zwierzęta mogą przez kilka godzin być nieco osowiałe.


Szybszy wzrost


Z doświadczenia Nowaczyka wynika, że tak kastrowane knury szybciej rosną i zużywają mniej paszy. Zużycie paszy (FCR) obniża się o ok. 100–150 gramów, a mięsność zwierząt wzrasta o ok. 1%. Tucz skraca się od 7 do 10 dni, co pozwala zaoszczędzić nawet do 30 kg paszy/szt., która dziś kosztuje nawet 1,2 zł/kg. To w porównaniu z kosztem szczepionki – około 8 zł/dawka – oznacza zysk.


– Do momentu podania drugiej dawki knury są pełnowartościowymi samcami, tym samym do tego czasu korzystamy z genetycznego potencjału przyrostu tkanki mięśniowej – twierdzi lekarz.


Jednak nie stanie się tak, jeżeli nie zabezpieczymy świniom odpowiednio zbilansowanej paszy. Aby wykorzystać potencjał wzrostu knurów, muszą one, zdaniem Nowaczyka, otrzymywać po podaniu drugiej dawki mieszanki bogatsze w aminokwasy (o 30% więcej lizyny) i fosforany.


– Pierwsze doświadczenie z immunokastracją kilka lat temu było nieudane. Dlatego, że nie karmiliśmy odpowiednio świń i źle podeszliśmy do analizy wyników. Porównywaliśmy zwierzęta kastrowane immunologicznie z loszkami, a to był błąd. By były miarodajne, należy je porównywać z wynikami wieprzków – wyjaśnia lekarz. Jego zdaniem w Polsce kilka dużych ubojni bez problemu skupuje knury kastrowane immunologicznie i w zasadzie nie zdarzają się konfiskaty ze względu na zapach płciowy. Do szczepionki dołączony jest druk zaświadczenia, które wypełnia lekarz weterynarii i które dołącza się do transportu do zakładów mięsnych. W łańcuchu żywieniowym należy na odwrocie, bo nie ma na to miejsca, zaznaczyć, że świnie są poddane kastracji immunologicznej.


– W zakładach mięsnych na linii jest osoba, która ze stanowiska, na którym korkuje się odbyty, wycina dosłownie dwoma pociągnięciami noża jądra – mówi lekarz. – Niektórym zakładom udaje się pozyskać odbiorców na jądra, które są produktem ubocznym, tzw. kategoria 3., nie do spożycia przez ludzi – dodaje. Immunokastracja jest nie tylko metodą na eliminację cierpienia świń podczas kastracji chirurgicznej oraz maksymalizacji wyników tuczu. Jest też, zdaniem Nowaczyka, sposobem na ograniczanie stosowania antybiotyków, które lekarze podają po każdym zabiegu krwawym, a zatem również po kastracji chirurgicznej.

Polecany artykuł

Ocena kondycji loch


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody