StoryEditor

Polska na pierwszym miejscu w produkcji drobiu

Polska jest na pierwszym miejscu wśród największych dostawców drobiu w UE. W 2014 r. udało się nam wyprodukować 1,783 mln ton mięsa drobiowego. Dzięki temu nasz udział w unijnej produkcji wynosi 14%.
15.06.2015., 10:06h

Obecna pozycja jest dużą zmianą, ponieważ jeszcze dwa lata temu byliśmy na 3. miejscu, a trzy lata temu na 6.

Ogółem w 2014 r. kraje unijne wyprodukowały 13,181 mln ton mięsa drobiowego. Poza Polską, która jest liderem w produkcji tego gatunku mięsa, znaczącym dostawcą była Francja, która w analizowanym okresie wytworzyła 1,678 mln ton (13% udziału), Wielka Brytania – 1,643 mln ton (12% udziału), Niemcy – 1,512 mln ton (11%) oraz Hiszpania – 1,468 mln ton (11%).

Z całej unijnej produkcji do krajów trzecich w 2014 r. wyeksportowano głównie towary o niższej wartości (około 1,37 euro za kg). Trafiały one głównie do: RPA, Beninu, Hongkongu i Arabii Saudyjskiej. (Duża część eksportu kierowana była także na Ukrainę). Eksport w te strony świata wyniósł w zeszłym roku łącznie 1,5 mln ton. Na rynki unijne trafiały głównie piersi drobiowe oraz wysokowartościowe produkty, do których należą np. dania gotowe.
W omawianym czasie kraje UE zaimportowały łącznie około 800 tys. ton mięsa z drobiu – z czego aż 60% pochodziło z Brazylii i 30% z Tajlandii. Średnia jednostkowa wartość importowa wynosiła 2,59 euro/kg.

Więcej na ten temat przeczytasz w lipcowym wydaniu "top agrar Polska".

Fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. maj 2024 10:51