StoryEditor

Jak uszyć ogrzewającą poduszkę?

Kto cierpi z powodu wiecznie chłodnych stóp, czy codziennych dolegliwości, takich jak bóle barków czy brzucha, z pewnością doceni rozgrzewającą poduszkę z ziarnami, która szybko przyniesie nam ukojenie.
31.08.2020., 11:08h
Ziarna zbóż, pestki owoców i niektóre nasiona potrafią na długo akumulować ciepło aby potem powoli je oddawać. Do wypełnienia poduszek nadają się:
  • nasiona zbóż: np. orkiszu, pszenicy, żyta, prosa, a także łuski orkiszu, prosa i gryki.
  • pestki owoców: m.in. wiśni, drobne pestki winogron, czarnych porzeczek, bzu czarnego, truskawek i malin.
  • nasiona roślin oleistych: lnu i rzepaku.

Samodzielnie szyjąc poduszkę należy pamiętać, by była ona dwuwarstwowa – wierzchnia powłoczka pełni funkcję ozdobną i można ją prać. Wewnętrzną należy podzielić na mniejsze komory, by ziarna nie uciekały do jednego boku. Poduszka umieszczona w piekarniku rozgrzanym do 150°C ogrzeje się już po 10–15 minutach. Należy ją wcześniej owinąć w folię aluminiową, aby zapobiec uszkodzeniu materiału. W czasie nagrzewania poduszkę można 1–2 razy wstrząsnąć i odwrócić na drugą stronę. Jeszcze szybciej przygotujemy naszą poduchę w mikrofalówce. Należy najpierw pogrzać ją przez 1 minutę na mocy 600 W, a następnie, jeśli nadal jest taka potrzeba, dalej dogrzewać w krótkich odstępach czasu.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 07:33